У вівторок турецькі електронні ЗМІ розповсюдили сенсаційне повідомлення: Вищий адміністративний суд Туреччини визнав будівництво нового президентського палацу Реджепа Ердогана Ак-Сарай (у перекладі — Білий дім) незаконним.
Як писала наша газета, переїзд глави Туреччини в Ак-Сарай спричинив величезний скандал у країні й різку критику опонентів Реджепа Тайїпа Ердогана. Його будівництво й оздоблення 1100 приміщень (!) у кілька разів перевищили початковий кошторис і коштували державній скарбниці 615 мільйонів доларів. Але головне порушення всі бачили в тому, що Ак-Сарай було зведено в заповідній зоні — Лісовому господарстві імені Кемаля Ататюрка, яке розташоване поблизу Анкари й де будь-яке будівництво заборонене законом. Політичні супротивники й різні організації не тільки підбурювали громадську думку проти новобудови, а й подали численні позови до судових органів Туреччини. Навіть Союз архітекторів країни оскаржив це будівництво, посилаючись на те, що палац побудовано в заповідній зоні без затвердженого проекту. Адже чимало елементів Ак-Сараю зводилися за ескізами самого Ердогана.
ЗМІ зазначають, що позивачі можуть радіти після визнання судом незаконності будівництва в заповіднику, але нікому не зрозуміло, як судове рішення відіб’ється на долі найдорожчої будівлі в Туреччині. Напевно, нинішньому президентові легше буде змінити закон, ніж прибрати палац із заповідної зони.
Його будівництво Ердоган розпочав ще в 2011 році, коли був прем’єр-міністром. За первісним задумом нова будівля призначалася для розміщення урядових служб і самого глави кабінету міністрів. Але коли в серпні 2014 року Ердоган переконливо переміг на президентських виборах, він оголосив, що Ак-Сарай стане президентською резиденцією. І в листопаді минулого року переїхав до будівлі, яка за площею (280 тисяч квадратних метрів) у 30 разів більша за Білий дім у Вашингтоні й учетверо перевищує квадратуру французького Версаля.
Новий скандал, який спалахне в Туреччині після рішення суду, дуже не вигідний Ердогану. На носі парламентські вибори, на яких пропрезидентські сили планують здобути перемогу й одержати абсолютну більшість місць у парламенті. Це дозволить їм наділити чинного главу Туреччини необмеженими повноваженнями.
І тепер будь-якому туркові цікаво: хто сильніший у країні — закон чи президент? Звісно, Ердоган постарається зробити так, щоб до 7 червня — дня загальних виборів — це питання зависло, і відволікатиме увагу громадськості на інші проблеми. Наприклад, на участь країни у воєнних діях у Сирії. А що потім?..
А поки опозиція отримала перед парламентськими виборами сильний козир, який спробує використати з найбільшою вигодою для себе.