Голова Верховної Ради України і Голова Рійгікогу Естонії обговорили питання подальшого розвитку міжпарламентської складової двосторонніх взаємин.

 


Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман висловив вдячність Естонії за підтримку позиції України на міжнародній арені.


Під час зустрічі з Головою Рійгікогу Естонської Республіки Ейкі Нестором у середу Володимир Гройсман наголосив, що конфлікт в Україні не є суто внутрішнім. «Те, що відбувається, стосується і Європейського Союзу, намагань його розвалити, це гра агресора», — сказав він.

«Це наш спільний виклик, спільна загроза стабільності і миру», — наголосив глава українського парламенту, зазначивши, що в Україні щодня гинуть люди. В. Гройсман висловив переконання у необхідності направлення в Україну миротворчого контингенту, посилення санкцій проти Росії та посилення обороноздатності нашої держави, зокрема, у частині надання зброї оборонного характеру.


Голова Верховної Ради заявив, що, попри військову, економічну та інформаційну агресію з боку Росії, Україна має здійснювати реформи, робити зміни. Він повідомив, що вже сформовано пакет законів щодо посилення боротьби з корупцією, створено Антикорупційне бюро, здійснено кроки щодо деолігархізації та реформування енергетичного сектора.


Однією з головних реформ В. Гройсман назвав децентралізацію влади, повідомивши про роботу Конституційної комісії.


«Не можна говорити, що в Україні нічого не робиться. Просто у нас велика країна, і швидко побороти стару систему складно, — сказав він. — Але парламент ухвалює усі важливі рішення, необхідні для здійснення реформ».


Своєю чергою, Е. Нестор заявив, що Естонія «стоїть поруч з Україною» і розуміє її. Він наголосив, що Естонська Республіка докладає усіх зусиль, щоб питання України не залишалося поза увагою на усіх міжпарламентських і безпекових форумах Європи.


«Ми зацікавлені у співпраці з Україною, у тому числі, в питаннях оборони», — наголосив Голова Рійгікогу.


Е. Нестор також зазначив, що надання Україні безвізового режиму у перспективі є реальністю. «Це бар’єр, який стримує, і його треба подолати», — сказав він.


Голова Рійгікогу Естонії заявив про готовність його країни надати експертну допомогу і здійснювати обмін досвідом щодо організації роботи і парламенту, і його апарату. До того ж В. Гройсман наголосив, що «нам цікавий досвід Естонії», зазначивши, що нині у Верховній Раді запроваджується система «Електронний парламент», що дасть змогу зробити його роботу прозорішою та доступнішою суспільству.


Сторони заявили про готовність розвивати міжпарламентські зв’язки і поглиблювати співпрацю у цьому напрямі.


Прес-служба Верховної Ради України.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.