Серед людей, які відбувають покарання у виді довічного позбавлення волі (1509 осіб), понад 100 чоловік перебувають за ґратами незаконно. Вони не мають надії на перегляд своїх справ, адже наразі в країні не передбачено правовий механізм для цього. Таку думку висловили днями в столиці під час круглого столу на тему: «Свавільно засуджені: чи мають вони право на справедливий суд?» експерти.
Як зазначив керівник Центру політико-правових реформ та Реанімаційного пакета реформ Олександр Банчук, правозахисники запропонували нещодавно депутатам варіант вирішення проблеми у вигляді проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення права засуджених осіб на правосудний вирок)».
«Відповідно до цього документа, особи матимуть право оскаржувати рішення, прийняте згідно зі старим Кримінально-процесуальним кодексом 1960 року, зокрема щодо тяжких злочинів, що передбачають довічне ув’язнення. Строк таких звернень обмежиться до 1 січня 2017 року. Серед умов для оскарження також має бути правовий фільтр, підготовка оскарження повинна здійснюватися адвокатом», — зазначив він.
Типовим прикладом є справа В’ячеслава Полішка, якого засудили до довічного ув’язнення. Чоловікові інкримінували вбивство двох дівчат у кафе під час пограбування. «Голос України» (за 16.10.2013 р.) розповідав про цю жахливу історію. За словами юристів, справу шито білими нитками. Про це говорять в один голос і правозахисники. Нещодавно вони провели власне розслідування, яке нібито вказує на невинуватість В’ячеслава. Утім, чоловік продовжує перебувати за ґратами.
Заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок переконує: таких випадків в країні кілька десятків. За його словами, нині необхідно звернути увагу на другий бік проблеми, тобто на тих, хто виносив неправомірні вироки. «Тут важливо продумати механізм і прописати це в законі, що будь-який правоохоронець, суддя, якщо він свідомо фальшує докази та порушує право на захист підсудного, має знати, що рано чи пізно він буде притягнений до відповідальності.
У свою чергу народний депутат України Віктор Чумак повідомив, що нині на розгляді в парламенті є законопроект про перегляд вироків осіб, які не є безпосередніми виконавцями злочину, а є співучасниками і засуджені до довічного позбавлення волі. «За цим документом, можна переглядати довічне ув’язнення лише після відбування за ґратами не менше 20 років. Проте цей проект закону є суперечливим, з точки зору сприйняття суспільством, яке до цього не готове», — наголосив він.