Приїжджі з окупованого Криму розвивають у Херсоні «гастрономічний туризм». Оскільки вартість харчів на анексованому півострові вдвічі-втричі дорожча, ніж на материку, а якість «делікатесів» російського виробництва при цьому ще й дуже низька, останні місяці кримчани стали регулярно відвідувати ринки Генічеського району Херсонщини, скуповуючи там м’ясо, ковбаси та сири. Але з початком курортного сезону там ціни на продукти також поповзли вгору, і «мішечники» з Криму відкоригували свої маршрути в бік обласного центру. Причому це вже не родинні закупи, а міні-бізнес: перед від’їздом вони беруть замовлення й гроші у знайомих та сусідів, а після повернення віддають їм придбаний на оптових базах та ринках товар із незначною націнкою. Це вигідно навіть попри те, що подорож коштує 800—850 гривень.

 

 

«Гастрономічні туристи» прибувають до Херсона здебільшого вранці у п’ятницю та суботу — коли з десяток автобусів, коли й більше. Комерсантам-оптовикам такі відвідини подобаються, бо кримчани не так прискіпливо вибирають товар і торгуються менше, ніж місцеві. А от херсонцям та й підприємцям, котрі торгують на ринках вроздріб, такі гості — удар по гаманцю.


— На нашому ринку також з’явилися люди з великими торбами, котрі легко закидають до них по 5—6 кілограмів ковбаси і стільки ж свіжого м’яса. Чи впливають вони на рівень цін? Та ще й як! Свинина живою вагою протягом останніх тижнів подорожчала на 3—4 гривні — до 25—26 гривень за кілограм. Розібрані туші йдуть уже по 48—49 гривень за кілограм. Коли підприємці пробують торгуватися, то у відповідь постійно чують: «Не хочеш — не бери. Я кримчанам продам», — розповідає директор найбільшого в Херсоні Центрального ринку Нураддін Юсіфов. — З другого боку, попит на м’ясо нині впав — херсонці урізноманітнюють раціон свіжими овочами, які нині дешевшають. І якби не те, що частину продуктів забирають приїжджі з Криму, залишків на прилавках було б ще більше. А м’ясо у спеку довго не лежить — псується.


Херсонці кажуть, що митники та прикордонники мали б обмежувати вивезення молочних та м’ясних продуктів приватними особами з материкової України до окупованого Криму — можливо, це допомогло б стримувати ціни. Але жодних спеціальних обмежень з цього приводу не запроваджують: якщо вивозиш не цілу партію товару, а кілька торб (за винятком чогось підакцизного), можеш хоч весь тими торбами обвішатися — ніхто не чіпатиме.


Херсонська область.


Мал. Олександра ДУБОВСЬКОГО.