Раптова відмова Петра Порошенка від поїздки до Варшави на матч «Дніпро» — «Севілья» за Кубок Ліги Європи УЄФА викликала реакцію й у польських політичних колах. Адже Петро Порошенко пропустив не лише футбол, а й зустріч зі своїм колегою Броніславом Коморовським. Немало спекуляцій було й навколо нібито скасування переговорів з новообраним президентом Польщі Анджеєм Дудою, про що «Голос України» детально писав у попередньому номері.

Цю ситуацію одразу ж почала використовувати російська пропаганда у традиційному для неї ключі. «Відмову» А. Дуди від зустрічі назвали «ляпасом для Києва», Броніславові Коморовському причепили ярлик «фана ОУН-УПА», а що стосується відмови від приїзду до Варшави українського глави держави, тонко натякають, що причиною нібито стала «непередбачуваність реакції польських вболівальників на появу президента на Національному стадіоні через підписання ним закону про «Правовий статус і вшанування пам’яті учасників боротьби за незалежність України».
У прес-службі президента Польщі кореспондентові «Голосу України» повідомили, що зустріч П. Порошенка з Б. Коморовським не відбулася з ініціативи української сторони. Польські ЗМІ, все ще зайняті аналізом президентських перегонів та прогнозами щодо нового розкладу сил, відсутності П. Порошенка, здавалося б, не помітили. Лише в «Газеті виборчій» з’явився коментар-роздуми журналіста Бартоша Віленського, який робить висновок, що «Порошенко відмовився від приїзду до Польщі», бо такий візит «був би для нього втратою часу: майбутній президент Дуда розмовляти з ним не хоче, а з Коморовським, який іде, він уже нічого не вирішить». Щоправда, далі цитує джерело у дипломатичних колах, яке ситуацію оцінює так: «Українці вичікують, як у нас (у Польщі. — Ред.) вирішаться справи». От тільки чи може Україна дозволити собі таке вичікування? Адже до повної кристалізації владної ситуації у Польщі доведеться чекати до середини осені, коли відбудуться парламентські вибори. А саміт ЄС стосовно визначення подальшої долі санкцій щодо Росії — уже в червні.
У коментарі «Голосу України» співголова Україно-польського форуму партнерства Павел Залевський оцінив цю ситуацію так: «Польсько-українські відносини є надто важливими, аби ставали жертвою якихось непорозумінь, пов’язаних із зустрічами. Переконаний, що їх вага, інтенсивність і характер будуть підтримуватися А. Дудою після вступу на посаду. Натомість ніщо не змінить дуже добрих міжлюдських відносин, які встановилися між звичайними громадянами наших країн. Уперше в нашій історії ми маємо в масових масштабах такий рівень взаємної симпатії між українцями та поляками, які бачать один в одному щирих приятелів, а не ворогів».

Варшава.