Україна і Литва налаштовані на подальший розвиток міжпарламентських зв’язків та обмін досвідом у питаннях розбудови парламентаризму та проведенні реформ. На цьому наголосили під час зустрічі у четвер Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій і Заступник Голови Сейму Литовської Республіки Гядімінас Кіркілас (на знімку).

 

 


А. Парубій підкреслив, що від ефективності роботи парламенту, політичної єдності коаліції залежить результативність розпочатих змін і реформ у всіх сферах життя країни та її безпека. Він поінформував про хід проведення Конституційної реформи, зокрема у частині реформування місцевого самоврядування, змін у виборчій системі тощо. «Є розуміння відповідальності політичних сил перед країною, і ця відповідальність нині висока», — зазначив він, додавши, що «тут політичних проблем немає, треба забезпечити незворотність розпочатих змін і реформ».


Сторони обговорили ситуацію в Україні, спровоковану російською агресією. У цьому контексті Перший заступник Голови Верховної Ради України висловився за необхідність збереження та посилення економічних санкцій щодо Росії. Він зазначив, що на Донбасі «йдуть бої, атаки, але наші укріплення стають кращими», при цьому — Росія намагається створити хаос в Україні, розбалансувати владу, розвалити коаліцію».


Своєю чергою, пан Гядімінас Кіркілас наголосив, що українському політикуму нині важливо зберегти єдність і спільність позицій. Він також висловився за необхідність подальшого розвитку як двосторонньої співпраці між парламентами України і Литви, в тому числі на рівні комітетів, так і активнішого використання потенціалу Міжпарламентської асамблеї Україна—Польща—Литва, зокрема у питаннях підтримки України на європейському рівні, в питаннях широкого інформування світової і європейської спільноти про ситуацію на сході України.


Під час зустрічі йшлося також про співпрацю двох країн у освітній сфері. Литовська сторона заявила про готовність прийняти на навчання студентів з України, відзначивши при цьому хороший базовий рівень підготовки тих молодих людей, які вже навчаються у вищих навчальних закладах Литви.


Прес-служба Верховної Ради України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.