Як зменшити витрати

На сьогодні існує легальний спосіб заощадити на комунальних послугах, проте чимало громадян про нього не знають. Однак з істотним підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги він набуває актуальності. Суть його зводиться до того, що особа в разі своєї фактичної відсутності за місцем надання комунальних послуг має право відмовитися від їх оплати.
Законодавець у Законі України «Про житлово-комунальні послуги» формулює базовий принцип формування цін — відповідності оплати житлово-комунальних послуг їх наявності, кількості та якості.
У Правилах надання населенню послуг із газопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 року за №2246, передбачена можливість проведення перерахунку за газопостачання в разі відсутності лічильника за тимчасової відсутності за період у 6 місяців за умови подання документів, що підтверджують таку відсутність.
Отже, якщо відсутні лічильники на газ, гарячу та холодну воду або електрику, то в разі тимчасової відсутності в місці проживання за не-
спожиті послуги можна не платити.

Куди звертатися

Раніше для подання заяви з відповідними доказами очікуваної відсутності за місцем проживання необхідно було звернутися до обслуговуючих будинок організацій (ЖЕК, ОСББ тощо). Проте з липня 2014 року була впроваджена нова схема постачання комунальних послуг, з якої було виключено посередників, тобто виконавцями послуг є суб’єкти господарювання з постачання зазначених послуг (ПАТ «Київенерго», ПАТ «АК Водоканал»), які співпрацюють з населенням на підставі прямих договорів.
Тому звертатися із проханням не нараховувати оплату за комунальні послуги в період фактичної відсутності за місцем проживання необхідно до виконавців зазначених послуг.

Чим підтвердити свою відсутність

До заяви із проханням не нараховувати плату за комунальні послуги необхідно долучити документи, що підтверджують тимчасову відсутність за місцем проживання. Це можуть бути довідка з місця тимчасового проживання, з роботи, місця лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання.

За що платимо, навіть коли виїхали з дому

Не від усіх послуг удасться відмовитися. Це пов’язано з положеннями ст. 322 Цивільного кодексу України, згідно з якою власник повинен утримувати майно, що йому належить. Це положення відображено і в п. 2 ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», який передбачає прямий обов’язок власника нерухомості брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням багатоповерхового будинку (гуртожитку) і прибудинкової території до нього.
До послуг з утримання будинків і прибудинкових територій належать такі: прибирання та обслуговування внутрішньобудинкових приміщень; прибирання прибудинкової території; освітлення місць загального користування; вивезення побутових відходів; санітарно-технічне обслуговування; утримання ліфтів; проведення поточного ремонту. Тож відмовитися від оплати цих послуг громадяни не зможуть.

Наталя ТИТАРЕНКО, юрист