Учора в Токіо приймали очільників Європейського Союзу. На саміт Японія—ЄС прибули голова Європейської Ради Дональд Туск та президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Засідання відбувалися вже по обіді в резиденції японського прем’єр-міністра. Головною темою зустрічі стало укладення угоди про створення зони вільної торгівлі між Японією та країнами Євросоюзу і угоди про стратегічне партнерство.
Саміти Японія—ЄС відбуваються з 1995 року, але до роботи саме над цими документами сторони приступили з квітня 2013 року, на першій консультаційної зустрічі. За цей час у формуванні тексту угоди пройдено чималий шлях, однак залишилися деякі принципові для кожної із сторін теми. Японія, зокрема, зацікавлена у скасуванні високих ввізних мит на свої автомобілі до Європи (вони становлять 10%) та на товари електроніки (14%). Зі свого боку, ЄС розраховує на спрощення умов для одержання європейськими компаніями замовлень у Країні вранішнього сонця.
Підраховано, що угода про вільну торгівлю з ЄС на третину збільшить кількість європейського експорту до Японії.
На саміті також ішлося про співробітництво у сфері освоєння космосу, інноваційних розробок, енергетики та електроніки.
Крім суто економічних питань, сторони обговорили проблеми кліматичних змін на планеті, протистояння дедалі зростаючим терористичним загрозам та ситуацію в різних регіонах світу: в Україні, Сирії, Іраку, на Корейському півострові.
У заяві, поширеній делегацією ЄС перед початком саміту, зазначається, що «саміт закличе всі сторони виконувати Мінські домовленості і підтвердить необхідність єдності країн «великої сімки» щодо кризи в Україні».

Токіо.