Ранок у парламенті розпочався з вимог визначитися щодо зняття недоторканності з народного депутата України Сергія Клюєва — цього вимагали і народні депутати, і пікетувальники під стінами Верховної Ради. У парламенті також є подання Генпрокуратури щодо позбавлення депутатської недоторканності з народного депутата Сергія Мельничука.
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку пленарного засідання заявив, що питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів України нині постало надзвичайно гостро і закликав не затягувати цей процес. «На цьому шляху маємо дотримуватися процедури, але ця процедура не повинна затримувати процес, і парламент має виконати свої повноваження і прийняти рішення, — наголосив він. — Ні у кого немає права затягувати цей процес».

Ранкове засідання 2 червня

Володимир Гройсман повідомив ще одну цікаву новину: з другого червня 2015 року на офіційному сайті Верховної Ради іportal. rada. gov. ua запрацював додатковий сервіс — «Електронний протокол». Відповідна вкладка «Електронний протокол» знаходиться у розділі «Законотворчість». У цьому розділі можна в електронному режимі ознайомитися з усім ходом робочого дня у парламенті — починаючи від порядку денного і закінчуючи аудіо-, відеофайлами та результатами голосування. В «Електронному протоколі» також можна подивитися питання порядку денного, текстову частину доповіді з кожного питання, хто з депутатів був присутній чи відсутній у сесійній залі, як голосував тощо. Голова Веровної Ради висловив сподівання, що цей сервіс може стати дуже результативним у роботі Верховної Ради України.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, парламент ухвалив у першому читанні та в цілому низку законопроектів, пов’язаних із проведенням АТО на сході України. Так, у цілому прийнято зміни до Бюджетного кодексу України для врегулювання деяких питань у зв’язку із прийняттям Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» (№ 2684).
Метою закону є забезпечення функціонування системи місцевого самоврядування в умовах проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей. Доповідач законопроекту Артур Герасимов (фракція БПП) відзначив, що законопроект приводить у відповідність до Бюджетного кодексу закон про військово-цивільні адміністрації, адже у чинному Бюджетному кодексі взагалі немає такого поняття, як «військово-цивільні адміністрації», що спричиняє багато проблем на місцях.
Наступний законопроект передбачає надати відстрочку мобілізованим для подання декларації про доходи. Верховна Рада України прийняла за основу проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (щодо декларантів, що перебувають на військовій службі)» (№ 2608).
Законопроектом пропонується доповнити чинний закон (статтю 12) новим пунктом, яким передбачається додаткова підстава для подовження терміну подачі декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік — якщо декларант мобілізований відповідно до указів Президента України. Автор законопроекту народний депутат України Андрій Левус (фракція «Народний фронт») звернув увагу на те, що цю проблему необхідно конче врегулювати — адже мобілізовані до війська не можуть вчасно подати декларацію про доходи, а без подання декларації їм нарахують штрафи.
Водночас під час обговорення лунали й інші думки: народний депутат Сергій Матвієнков (фракція Опозиційного блоку) закликав врегулювати порядок подання декларацій не лише мобілізованих до війська, а й усіх мешканців окупованих територій чи вимушених переселенців.
Викладачів вишів та науковців можуть звільнити від мобілізації — це передбачає законопроект, підтриманий Верховною Радою (283 голосами) у першому читанні — «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації викладацького складу вищих навчальних закладів та наукових співробітників) — №2620. Профільному парламентському комітету доручено підготувати законопроект до другого читання за скороченою процедурою.
Народний депутат України Олег Барна (фракція БПП), представляючи законопроект, відзначив, що пропонується звільнити від мобілізації викладачів вищих навчальних закладів, які мають науково-педагогічне навантаження не менше, аніж півставки, науковий ступінь, учене звання, а також працівників із науковим ступенем науково-дослідницьких інститутів.
У першому читанні прийнято законопроект, спрямований на боротьбу з суддями-корупціонерами і хабарниками, — «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо негласних слідчих (розшукових) дій стосовно працівників суду та правоохоронних органів)» (№2500).
Законопроектом пропонується доповнити статтю 247 Кримінального процесуального кодексу України нормою, яка передбачає можливість розгляду клопотань про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії відповідним слідчим суддею поза межами територіальної юрисдикції органу досудового розслідування, який здійснює досудове розслідування. Тобто розгляд клопотань щодо суддів, котрих підозрюють у корупції чи хабарництві, як пояснив автор законопроекту Юрій Луценко (БПП), відбуватиметься не в цих же судах, а в апеляційних судах інших областей. Ю. Луценко також відзначив, що якщо подібні справи розглядаються в судах, де працюють судді, котрих підозрюють у корупції, у правоохоронних органів виникають складнощі з отриманням у суді дозволу про проведення оперативно-розшукових дій, прослуховування.
Верховна Рада також ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо співфінансування ремонту та утримання доріг державного значення» (реєстр. № 2874) та зміни до статті 91 Бюджетного кодексу України (№ 2875) щодо співфінансування ремонту та утримання доріг державного значення.
Під час перерви відбулося засідання ради коаліції за участю першого заступника голови Регламентного комітету Верховної Ради та першого заступника Генерального прокурора України, де обговорили питання про подання Генпрокуратури щодо зняття недоторканності з двох народних депутатів — Сергія Клюєва і Сергія Мельничука.
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман доручив Регламентному комітету провести ще одне засідання з 14-ї до 16-ї години і розглянути подання Генпрокуратури у відповідності до законодавства України на вимогу фракцій коаліції. «Після цього я, як Голова Верховної Ради, внесу ці подання на голосування до парламенту відповідно до процедури», — заявив В. Гройсман.
 

У центрі Ірина Сисоєнко.

 

Сергій Рудик, Олег Петренко, Владислав Голуб.

 

Акція біля Верховної Ради України: «Зняти недоторканність з С. Клюєва або — на перевибори!». 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.