Вечірнє засідання 2 червня

На розгляд парламенту було винесено два законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення, які передбачали скасування спецпенсій та призначення всіх пенсій на загальних підставах. Однак голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова зазначила, що запропонована норма вже діє — з 1 червня 2015 року. Головуючий заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд додала, що з огляду на те, що вже набрав чинності закон про скасування спеціальних пенсій з 1 червня, обидва законопроекти втратили свою актуальність, а відтак вважаються відкликаними.
У другому читанні та в цілому 247 голосами прийнято нову редакцію Закону «Про організацію оборонного планування» (№ 1547), який, за словами голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського, передбачає цілком новий механізм оборонного планування.
Релігійним організаціям буде надано право створювати навчальні заклади — у цілому прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів» (№ 1447). За словами голови Комітету з питань науки та освіти Лілії Гриневич, законопроект надає релігійним організаціям, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законодавством порядку, право на створення дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів. Винятків чи якихось привілеїв для певних релігійних конфесій при цьому не буде.
Водночас Верховна Рада не підтримала проект постанови «Про визначення кандидатури до складу конкурсної комісії з відбору на зайняття посад членів Національного агентства з питань запобігання корупції» (№ 2922) — «за» проголосували лише 35 депутатів із як мінімум 226 необхідних голосів.
Голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв повідомив, що профільний комітет після консультацій із громадськими організаціями запропонував кандидатуру від парламенту — Олексій Хмара, котрий є виконавчим директором громадської організації «TransparencyІnternatіonal» та членом координаційної ради при Кабінеті Міністрів України «Відкритий уряд». Однак під час обговорення депутати висловили багато застережень.
Фракція «Народний фронт» не підтримала кандидатуру Олексія Хмари, запропонувавши визначити кандидата на раді коаліції. Фракція «Батьківщина» захотіла провести зустріч із кандидатом. Деякі депутати закидали, що претендент до конкурсної комісії «боровся з корупцією» ще за часів Януковича. Розгляд цього питання вирішено перенести.
У цілому також прийнято проекти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою» (№ 0904); «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)» №0919 з пропозиціями Президента України.
Парламентарії затвердили проект постанови «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування». Згідно з постановою, премія присуджується 1 грудня щорічно. Пропозиції щодо кандидатів на здобуття премії та внесення цих кандидатур до Верховної Ради до 1 жовтня щорічно подає Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Граничний строк подання клопотань про присудження премії — 1 вересня щорічно.
Народні обранці відхилили підготовлений до повторного першого читання проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам Військової служби правопорядку у Збройних Силах України повноважень на здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень та здійснення оперативно-розшукової діяльності» (№ 2804). Комітет рекомендував повернути законопроект на доопрацювання.
Перед закриттям вечірнього пленарного засідання Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман поінформував, що отримав висновок парламентського Регламентного комітету, який рекомендував підтримати подання Генеральної прокуратури України щодо зняття депутатської недоторканності з народних депутатів України Сергія Клюєва та Сергія Мельничука. Глава парламенту повідомив, що це питання Верховна Рада розглядатиме завтра, у середу, 3 червня, о 10.30 ранку за повною процедурою.