У моєї знайомої, котра отримує мінімальну пенсію, після сплати за комунальні послуги залишається у гаманці триста гривень.


— На ці «сльози» харчуюся, — ділиться скрушно. — Варю картопляні, ячні супи, інколи — з вермішеллю, горохом. Рисова чи гречана каша тепер делікатес. М’ясо, молоко, сметана, сир — про це нічого й говорити. Від цін тиск підвищується...


Справді, не лише пенсіонерам-«мінімальникам» стає зле від здорожчання продуктів харчування. Працюючим за тисячу-півтори тисячі гривень також несолодко. Причому, як у переносному, так і в буквальному розумінні цього слова. Якщо раніше у червні, в розпал полуничного сезону, господині закуповували по 10—20 кілограмів цукру і заготовляли для зими духмяні джеми-варення, то тепер це роблять зрідка. Замість шести минулорічних гривень за кіло цукру-піску нині треба викласти вдвічі більше. Вартість полуниць також не по кишені «маленькому» українцю. Адже витратити 25—35 гривень за полумисок ягід — велика розкіш.


Продовжують зростати ціни на м’ясо. За кілограм свинини на черкаському центральному ринку правлять від 50 до 80 гривень, за яловичину — 75—95, за куряче філе — 54. Сало продають від 30 до 65 гривень за кілограм.
Майже не зазнали змін цінники на молочних продуктах. Можливо, тому що на початку літа, з випасом худоби, починається «велике» молоко. Отож літр молока коштує 8 гривень, кілограм кисломолочного сиру — 28—32, така ж вартість і сметани.


Не завдасть покупцям прикрощів ціна на «другий хліб» — кіло старої картоплі обійдеться їм у 2,5—3 гривні. Утім, за молоду бульбу доведеться заплатити 8—12 гривень, за огірки — 16—18. Та це тимчасово. Пройшли рясні дощі, й урожай картоплі та овочів буде добрий. Як і колосових. Прикро лише, що, попри мільйони тонн зібраного торік збіжжя, вартість хлібобулочних виробів і борошна невпинно піднімається вгору: кілограм вищого ґатунку коштує 10—12 гривень, а торік був удвічі дешевший. Так само як і гречка, рис. Дешевше, ніж за 18—26 гривень, їх у магазинах не знайти. Невиправдано дорогою стала соняшникова олія — літр продається по 25—34 гривні. Це здорожчання відчутно б’є по бюджету родин з низьким та середнім рівнем доходів.


Про падаючу купівельну спроможність населення повідомили черкаські статистики. Оборот роздрібної торгівлі за січень-квітень 2015 року становив 8405,9 мільйона гривень. Це на 14,5 відсотка менше обсягу за відповідний період минулого року.


Черкаси.