Ранкове засідання 4 червня

Робота в сесійній залі розпочалася із складання присяги членами Вищої ради юстиції. Спочатку з трибуни урочисті слова виголосили міністр юстиції Павло Петренко та Генеральний прокурор Віктор Шокін. До них долучилися Наталя Оковицька, Алла Олійник та Олексій Муравйов.
Затим Голова Верховної Ради Володимир Гройсман оголосив про заяву від Опозиційного блоку та групи «Воля народу» про перерву. Не розходячись із сесійної зали, парламентарії заслухали виступ з трибуни Ігоря Шурми, який звернув увагу на недостатнє забезпечення медикаментами в зоні АТО. Уряду варто безоплатно передати запаси держрезерву для потреб армії, переконаний він, а водночас організувати перевірку наявності запасів спецпостачання.
А Ігор Молоток нагадав про 95-річчя від дня народження Івана Кожедуба. Цей ювілей, на його думку, варто відзначити на державному рівні. Народний депутат закликав колег підтримати відповідний проект постанови, який вже зареєстровано в законодавчому органі.
Після того перший заступник голови Регламентного комітету Павло Пинзеник повідомив, що народний депутат від «Батьківщини» Дмитро Шлемко подав заяву про дострокове припинення своїх повноважень. Мотивацію такого вчинку пояснив сам парламентарій. Десять років пропрацював у стінах парламенту і всі три скликання — в опозиції, сказав народний депутат, тож звик боротися. Нині більшість вперше довірена демократичним силам, а це диктує попит на молодих і висококваліфікованих людей. Тож народний депутат хоче звільнити своє місце, щоб оновити фракцію. «Це щира заява, яка не містить жодних спекуляцій», — наголосив він. Необхідну кількість голосів відставка набрала тільки з другого голосування.
Пізніше народні обранці хвилиною мовчання вшанували пам’ять майданівця Віктора Орленка. Як повідомив Юрій Луценко, помер він, не виходячи із коми.
Учора народні депутати ратифікували меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським поліцейським офісом у встановленні захищеного каналу зв’язку. За словами заступника міністра внутрішніх справ Тіграна Авакяна, цей документ необхідний для обміну інформацією між нашою країною та Європолом. Створення захищеного каналу сприятиме обміну персональними даними після укладання угоди про оперативне співробітництво, наголосив він. Необхідно це і для введення спрощеного візового режиму.
Представник комітету з питань Європейської інтеграції Андрій Артеменко поінформував про ухвалене на засіданні комітету рішення підтримати цей документ. Мовляв, він засвідчить прагнення нашої країни до співпраці із європейськими інститутами. За його словами, захищений канал встановлено в усіх державах — членах ЄС. За цей документ у сесійній залі проголосували 294 народні депутати.
Перед тим, як з трибуни Верховної Ради прозвучало щорічне звернення Президента, глава парламенту Володимир Гройсман закликав колег проголосувати за план законодавчого забезпечення проведення реформ. Він особисто представив цей документ. «Ухвалення рішень «сьогодні на сьогодні» має відійти в історію, — наголосив керівник парламенту. — А це потребує певної систематизації нашої роботи й наших зусиль». План, за яким втілюватимуться зміни, складався відповідно до Угоди про асоціацію між Україно та ЄС, стратегії сталого розвитку нашої країни-2020, позачергового послання глави держави 2014 року, Коаліційної угоди, програми діяльності Кабінету Міністрів та наших міжнародних зобов’язань. До формування цієї стратегії долучилися 89 народних депутатів, представники адміністрації Президента, Кабміну, РНБО та інших центральних органів виконавчої влади. Загалом створили сім робочих груп, які відображають структуру документа. Це Конституційна реформа та верховенство права, зміни в системі національної безпеки та оборони, міжнародні зобов’язання нашої країни, стабілізація макроекономічної ситуації та економіки в цілому, соціальна сфера, охорона довкілля та гуманітарна політика. Згідно з цим документом нам треба прийняти 182 нові закони, які регулюватимуть ці сфери і понад 300 змін до різних нормативних документів. Для того, щоб не відхилятися від плану, парламентарії щомісяця публічно заслуховуватимуть звіт про його виконання. Вестиметься також і електронний моніторинг стану виконання намірів. «Це перший крок для нашої повної систематизації роботи», — резюмував Голова Верховної Ради.
Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич повідомив про позицію комітету стосовно цього документа. За його словами, досягнуто одностайної підтримки такої консолідації всіх сил для реалізації найважливіших законопроектів. Усі вони покликані не лише поліпшити наше життя, а й відповідають зобов’язанням, взятим перед світовими організаціями.
Парламентарій закликав сесійну залу підтримати законодавчі орієнтири для втілення системних змін і перейти на якісну нову законодавчу роботу. Під час обговорення висловлювалися зауваження до документа. Іван Кириленко, зокрема, звернув увагу на те, що не знайшов жодного слова, яким би регулювалися земельні стосунки. Це особливо турбує за умов завершення мораторію на продаж земель, наголосив він. Володимир Гройсман повідомив, що цей сегмент всеохоплююче викладено в секторі економіки. Так, парламентарії вчора дали зелене світло плану реформ.
Після цього народні депутати, присутні в сесійній залі Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та члени уряду заслухали щорічне звернення Президента до Верховної Ради.
Після перерви парламентарії розглянули проект змін до закону про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території нашої країни. За словами Першого заступника Голови Верховної Ради Андрія Парубія, ці нововведення необхідні для того, щоб запросити до нас міжнародні організації, в тому числі й представників ООН, які допомагатимуть у боротьбі із тероризмом. Законопроект передбачає законодавче врегулювання цих питань.
Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський, інформуючи про ці зміни, наголосив на тому, що вони чітко передбачають умови, за яких можна скасовувати запрошення у разі порушення мандата перебування. Документ він назвав зрозумілим та логічним і закликав народних депутатів віддати за нього свої голоси. Таку позицію підтримали 240 депутатів.
Далі йшлося про зміни, якими передбачається залучати радників до приватизації державного майна. Доповідаючи про цей проект змін, заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Руслан Корж наголошував: документ дасть можливість проводити більш якісну підготовку підприємств до приватизації, уникнути недоцільних і необґрунтованих витрат. Водночас, він передбачає конкурсну процедуру обрання радників і збільшення ефективності та прозорості процесу приватизації. Однак документ потрібних голосів не набрав.
За заявою про перерву двох фракцій «Радикальної партії Олега Ляшка» та «Народного фронту» із трибуни виступив Антон Геращенко. Він повідомив, що колега депутатів по парламенту Сергій Льовочкін уже двічі не з’являвся на допит у справі, пов’язаній із убивством Олега Калашнікова. Народний обранець також не повідомив причини, чому не зміг з’явитися. Відтак, міністр внутрішніх справ звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з проханням забезпечити явку парламентарія на допит.
Насамкінець голова державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Володимир Звєрєв поінформував про ініціативу із запровадження терміну «технологічна інформація». За його словами, це має стати першим кроком у будівництві комплексних систем захисту інформації. Однак така позиція розійшлася із баченням членів профільного комітету з питань свободи слова та інформації. За словами його очільниці Вікторії Сюмар, проект змін до закону про інформацію виписаний так, що під це поняття може підпадати навіть рецепт борщу, в якому є технологічний процес приготування. Документ потрібних голосів не набрав.
На цьому ранкове засідання оголосили закритим.
Учора парламентарії вітали із днем народження своїх колег Тетяну Чорновіл, Сергія Лободу та Ігоря Молотка.

 

Хвилина мовчання за загиблими.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.