На Черкащині майже 50 відсотків населення мешкає в сільській місцевості. Це 545 тисяч громадян, життя яких уже цього року змінить масштабна адміністративно-територіальна реформа. Про те, як працює в області громадська організація «Об’єднання територіальних громад — ЧЕРКАЩАНИ» — у матеріалі власного кореспондента «Голосу України».


Перед тим, як «запрягати коней»


— До створення нової громадської спільноти нас підштовхнуло саме життя, — розповідає голова об’єднання територіальних громад, керівник фермерського господарства «Агро-Вікторія Катеринопіль» Олександр Коваленко. — Усього за кілька місяців нашої роботи до співпраці долучилися відомі на Черкащині аграрії, промисловці, підприємці, депутати обласної ради. Це переважно люди активної громадянської позиції, ділової ініціативи та енергії. Вони свідомі того, що без діяльної підтримки реформи, без роз’яснювальної роботи серед населення провести назрілі перетворення буде дуже важко.


Першочергове завдання, яке поставили перед собою члени об’єднання, — ретельно вивчити і системно проаналізувати проблеми райцентрів, сільських населених пунктів Черкащини. Задля цього ініціатори провели опитування та круглий стіл із представниками органів державного управління, місцевого самоврядування, бізнесу, освіти, медицини, культури.


— Результати анкетування не стали для нас несподіванкою, — продовжує Олександр Анатолійович. — Лідери місцевого самоврядування звернули увагу насамперед на недосконалу нормативно-правову базу. Зокрема, велике невдоволення сільських голів викликали вилучення з місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб, заборона сільрадам розпоряджатися земельними площами поза межами населених пунктів, а також реєструвати договори оренди землі. Не вирішено, серед інших, і проблему реєстрації договорів по невитребуваних паях, з так званої відумерлої спадщини. Каменем спотикання у прямому розумінні цього слова залишаються також розбиті вщент сільські дороги. Одна з причин бездоріжжя — відсутність права територіальної громади ремонтувати шляхи комунальної власності. Нонсенс — але це справді так...


Утім, найголовнішими проблемами для органів місцевого самоврядування лишаються масове сільське безробіття та бюрократичні перепони у створенні нових робочих місць. В області є десятки сіл, де на сільськогосподарських польових роботах задіяно лиш кілька осіб — механізаторів, комбайнерів, водіїв. Є села та хутори, в яких люди пенсійного віку становлять понад 80 відсотків населення! Водночас, щоб ініціативній людині, фермеру чи підприємцю, створити новий виробничий підрозділ і дати односельцям роботу, потрібно пройти сім бюрократичних кіл. Десятки погоджень, дозвільних документів контролюючих органів необхідно «вибити» у райцентрі, з яким часто-густо немає навіть транспортного сполучення. Тривалі поїздки до чиновників протягом місяця, кількох місяців, а то й року відбивають навіть у найзавзятішої людини бажання займатися створенням нових робочих місць.


— Ось чому сільські та селищні голови, — робить висновок Олександр Коваленко, — не стомлюються наполягати: спочатку потрібно удосконалити нормативно-правову базу для проведення реформ, владнати проблеми з навчальними закладами, дорогами, транспортним забезпеченням, медичним обслуговуванням, а вже потім «запрягати коней»...


Ми не можемо замінити державу...


Ядром «Об’єднання територіальних громад — ЧЕРКАЩАНИ» стали керівники та засновники найпотужніших агропромислових підприємств області. Протягом останніх років лідери АПК є основними наповнювачами бюджетів регіону, головними спонсорами з підтримки інфраструктури населених пунктів, шкіл, ФАПів, закладів культури. По суті, економічно міцні агроформування виконують нині роль соціальних донорів.
— Ці реалії добре видно на прикладі нашої організації, — розповідає директор науково-виробничої фірми «Урожай», депутат обласної ради, член ради «Об’єднання територіальних громад — ЧЕРКАЩАНИ» Олег Васецький. — Агрофірма обробляє зараз близько 77 тисяч гектарів землі. Позаминулого року ми сплатили до бюджету понад 66 мільйонів гривень податків, торік — 68 мільйонів 677 тисяч. У 2014-му на соціальні проекти спрямували три мільйони 200 тисяч гривень. На допомогу українській армії — майже півтора мільйона гривень.


— Ми завжди йдемо назустріч територіальним громадам, — зазначає Олег Володимирович. — Допомагаємо у скрутних випадках, підставляємо своє партнерське плече. Однак наше агропідприємство не в змозі замінити державу, відповідати за соціальну, демографічну, культурно-освітню політику на селі. Це, врешті-решт, не наша функція. Великі суми податків, які добросовісно сплачує у бюджет «Урожай», повинні повертатися до населених пунктів відремонтованими дорогами і школами, медамбулаторіями і бібліотеками, а не пропадати у «чорних дірах» корупційних схем. Якщо ми через громадянське суспільство створимо ефективний механізм контролю за владою, за витрачанням бюджетних грошей, переконаний — і державна, і місцеві скарбниці наповняться необхідними для життєдіяльності громад коштами.


Активно включившись у роботу щодо підготовки і проведення реформ на селі, повідомив Олександр Коваленко, працівники «Урожаю» першими в області створили на місцях осередки об’єднання територіальних громад. У консультаційних пунктах, які працюють при осередках, селяни можуть дізнатися про мету і завдання адміністративно-територіальної реформи, висловити своє бачення проблем та їх розв’язання.


— Такі потужні, стабільні підприємства європейського типу, як «Урожай», — ділиться заступник голови об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ» Ростислав Супрунов, — стають в області локомотивами нових суспільно-громадських змін. Поясню чому. В агрофірмі у 16 її філіях, у 78 населених пунктах, працює близько двох тисяч осіб. Це десятки кваліфікованих економістів, агрономів, зоотехніків, інженерів, менеджерів, сотні механізаторів та тваринників. Переважна більшість «урожаївців» не лише хороші фахівці, а й активні громадяни. Чимало з них брали участь у Революції Гідності, нині постійно допомагають бійцям АТО. Бурхливі події останніх років змінили громадянську свідомість людей, переконали їх у тому, що не політики творять державу, а народ, найактивніша його частина. Колектив агрофірми висуватиме найдосвідченіших і найенергійніших своїх членів кандидатами на посади сільських голів, у депутати місцевих рад.


— Усвідомлення свого права спільно керувати життям територіальної громади триває, — доповнює Олег Васецький. — За прикладом «Урожаю» до «Об’єднання територіальних громад» приєднуються інші агроструктури, підприємці, фермери, працівники бюджетних установ. Активісти прагнуть брати діяльну участь у реформуванні українського села, у якісному підвищенні рівня життя його мешканців. І, я впевнений, щоденною працею, патріотизмом, професіоналізмом нових людей, які прийдуть восени в органи місцевого самоврядування, досягти цього обов’язково вдасться.
Черкаська область.

Зокрема 

Для Степанців «Урожай» виділив 500 тисяч гривень на реконструкцію будинку для ветеранів. Для Тростянця — 100 тисяч на газифікацію сільських осель. У Рижанівці пішло 89 тисяч на заміну вікон-дверей у школі. На ремонт даху Будинку культури у селі Ліплявому — 120 тисяч. Понад 70 тисяч — для ремонтних робіт сільської ради Келеберди. Щороку за 90 тисяч гривень агрофірма орендує у Валяві автобус для перевезення школярів...

 

Зліва направо: депутат обласної ради Олег Васецький та голова громадської організації «Об’єднання територіальних громад — ЧЕРКАЩАНИ» Олександр Коваленко на заході з нагоди Дня пам’яті та примирення.


Фото надане громадською організацією.