7 червня — День працівників водного господарства 

За кількістю озер, річок, водосховищ, ставків Волинська область посідає одне із перших місць у державі. Як розпорядитися цим багатством, що слід зробити, аби вода не стала руйнівною силою, а приносила лише користь? Про це наша розповідь з поліського краю, який, без перебільшення, можна назвати одним із головних життєдайних джерел України.

Від повеней і засух рятує водосховище

Ковельщина — географічний центр області. Саме тут у 1951 році було організовано першу в регіоні водогосподарську організацію — Волинське управління осушувальних систем. Сьогодні в області таких управлінь сім, а підпорядковані вони обласному управлінню водних ресурсів. Ковельське — одне з найбільших і має статус міжрайонного, оскільки, окрім Ковельського, проводить свою діяльність ще й в Турійському районі. Як й інші, воно створює умови для забезпечення якісними водними ресурсами населення і галузі економіки, здійснює експлуатацію меліоративних систем, захисних споруд, будівництво протипаводкових об’єктів... Напередодні професійного свята — Дня працівників водного господарства — ми побували на деяких об’єктах Ковельського міжрайонного управління. Споруджена майже півстоліття тому Стохідська осушувальна система дала змогу залучити в господарську діяльність понад 4,6 тисячі гектарів колись заболочених і перезволожених земель.
— Якщо ґрунт починає висихати, акумулювана у сховищі вода через донний випуск надходить в систему для зволоження. Так можемо врятувати від посухи сільгоспугіддя на площі 1700 гектарів, — пояснює начальник Ковельського МУВГ Микола Авдіюк.
— Весною, як тільки починає танути сніг, на Стоході завжди виникали проблеми, — зауважує начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук. — Води багато, стік повільний. Було важко відкачати із системи воду. На сьогодні ділянка русла нижче по течії, що біля шосе Ковель — Луцьк і залізниці, вже почищена. Там пришвидшився стік, проблема частково знята. А загалом принцип такий: у період повеней і паводків намагаємося максимально затримати воду у верхів’ях. Якщо вся вона без зупину піде вниз у Любешівський, Камінь-Каширський райони, то наслідки можуть бути серйозними. Тож під час повені завдання номер один — максимально розтягнути час її проходження.

Замість боліт і мочар — розкішні ниви

У Турійському районі, на територію якого розповсюджує свою діяльність Ковельське управління, осушено 30,7 тисячі гектарів земель, з них 28,6 тисячі — сільгоспугідь. На цих землях розміщено 18 меліоративних систем, 347,4 кілометра міжгосподарських каналів, 222 гідротехнічні споруди. За всім цим складним господарством успішно доглядає місцева експлуатаційна дільницю, яку очолює Тетяна Гонсьор.
— Меліоративний фонд становить 42 відсотки від усієї території області, а в деяких поліських районах — 70 відсотків, — розповідає начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук. — Це були непрохідні болота, перезволожені землі. У 1960—1980 роках минулого століття в області побудовано 191 меліоративну систему, якими осушено понад 400 тисяч гектарів заболочених і перезволожених земель. В області є понад 15 тисяч гідротехнічних споруд, більше 500 кілометрів експлуатаційних доріг, а загальна протяжність захисних дамб становить 360 кілометрів. Для відведення надлишкових вод з польдерних меліоративних систем функціонує 46 насосних станцій. Загальна балансова вартість меліоративних фондів становить 1,2 мільярда гривень.
Експлуатацію цього складного комплексу здійснюють сім управлінь водного господарства, а це майже 1000 працівників, що мають у своєму розпорядженні 146 одиниць машин та механізмів, а також геолого-меліоративна партія, яка розташована в місті Ковелі.

Волинська область.

ДОВІДКОВО

На території області нараховується 267 озер, 137 річок довжиною понад 10 кілометрів, 9 водосховищ об’ємом понад мільйон кубічних метрів, 943 ставки. Через область проходить водорозділ між річками басейнів двох морів: Балтійського та Чорного. Тут починається одна з найбільших рік України — Прип’ять.

Привітання Голови Верховної Ради України

Шановні друзі!
Щиро вітаю вас з вашим професійним святом —Днем працівників водного господарства!
Як відомо, вода є джерелом життя на Землі. Тож на вас покладена надзвичайно важлива суспільна місія — охорона та раціональне використання цього безцінного природного скарбу.
Сьогодні, коли Україна переживає нелегкий період, перед вами стоять відповідальні завдання: впроваджуючи європейські підходи, не тільки задовольнити потреби країни, а й зберегти наші водні багатства для наступних поколінь. Упевнений, що цьому сприятиме й наша з вами співпраця щодо законодавчого забезпечення реалізації державної політики з питань ефективного управління водними ресурсами.
Бажаю вам міцного здоров’я, благополуччя, оптимізму, творчого натхнення задля піднесення водогосподарської галузі України. Хай вам щастить!

Володимир ГРОЙСМАН.

У переддень професійного свята редакція «Голосу України» щиро дякує всім водогосподарникам за хорошу роботу, бажає їм щастя, здоров’я, благополуччя, мирного неба і, звичайно, успіхів у нелегкій праці.

 

 

Начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук (на знімку ліворуч) та начальник Ковельського МУАГ Микола Авдіюк роботою Старомосирської насосної станції задоволені.

Фото автора.