Вечірнє засідання 4 червня

На початку роботи в залі зареєструвалося 329 народних депутатів. Згідно з порядком денним парламентарії розглянули проект змін до закону про передачу об’єктів права державної та комунальної власності. Із трибуни його доповідав заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Руслан Корж. Він поінформував, що ухвалення законопроекту дасть змогу безоплатно передавати окреме визначене майно (автомобілі, комп’ютерну техніку, меблі тощо) з державної в комунальну власність. А органи місцевого самоврядування зможуть передавати його навчальним закладам, закладам культури, фізичної культури та спорту, охорони здоров’я, соціального забезпечення та дитячим оздоровчим таборам. Передача здійснюватиметься за рішенням Кабінету Міністрів, якщо місцеві органи зобов’яжуться використовувати майно за цільовим призначенням та не відчужуватимуть його в приватну власність. На засіданні профільного комітету економічної політики ухвалили рішення підтримати цей документ за основу та в цілому. Однак у залі знайшлися голоси лише для прийняття законопроекту в першому читанні.
Пізніше обранці ухвалили за основу та в цілому проект змін, яким скасовується оподаткування ввезення на нашу митну територію або вивезення за її межі документів та видань, які надсилаються в рамках міжнародного обміну до архівних установ. Затим парламентарії відхилили два проекти змін, які стосувалися процедури набрання чинності актами Кабінету Міністрів.
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман за зверненням від керівників фракції ради коаліції поставив на голосування включення в порядок денний п’ятьох проектів законів. Народні депутати підтримали таку ініціативу. Так, розглянули два проекти змін, які уточнюють підслідність Національного антикорупційного бюро. Шляхом голосування їх взяли за основу, а за законопроект, яким зменшуються тарифи на сонячну енергію і створюється можливість спростити процедури, щоб основні напрями відновлюваної енергетики розвивалися, проголосували в цілому.
З трибуни Верховної Ради виступив Голова Фонду держмайна Ігор Білоус. Він представив проект змін до закону про введення мораторію на примусову реалізацію майна, які стосуються механізмів впливу на підприємства-боржники. За його словами, прийняття документа дасть змогу оздоровити фінансовий стан НАК «Нафтогаз України» шляхом зменшення заборгованості перед компанією за спожитий природний газ. Однак під час сигнального голосування необхідної кількості голосів за цей документ не набралося. На цьому глава парламенту Володимир Гройсман закрив вечірнє засідання, повідомивши, що народні депутати повернуться до голосування за цей документ наступного пленарного дня як до вже обговореного.