Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції обговорив питання корупційних схем в Міністерстві охорони здоров’я під час проведення державних закупівель лікарських засобів, створення єдиного реєстру лікарських засобів та в інших сферах медицини. Дискусія засвідчила: незважаючи на те, що до МОЗ прийшли нові люди, старі корупційні схеми залишилися.


На засідання комітету запрошували міністра охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі та його першу заступницю Олександру Павленко, однак замість них прибув призначений лише два тижні тому заступник міністра Віктор Шафранський. Він пояснив, що міністр нині перебуває в зоні АТО, а Павленко — на нараді в Міноборони на тему закупівлі лікарських засобів. Голова комітету Єгор Соболєв сказав, що депутати самі прийдуть до МОЗ, щоб зустрітися з міністром.


Питання корупції в МОЗ, особливо під час закупівлі медикаментів, — давня болюча тема. За словами народного депутата Юрія Савчука, в МОЗ досі не скасовано накази щодо державних закупівель медикаментів за старими закритими схемами ще попередньої злочинної влади.


Представники громадських антикорупційних організацій наводили вражаючі факти корупції у сфері охорони здоров’я. Наприклад, один і той само онкопрепарат у світі закуповують за 7 доларів США, а в Україні — за 210. Під час закупівлі лише восьми онкопрепаратів переплатили 80 мільйонів гривень. Громадські організації ще 15 травня передали до МОЗ таблицю з вартістю певних ліків у світі і, значно завищеною, в Україні. Однак відповіді досі немає.


Під час засідання МОЗ закидали, що міністерство зумисно затягує закупівлю медикаментів через міжнародні організації та розробку підзаконних актів, що дасть змогу зекономити понад 400 мільярдів гривень державних коштів. Тоді як від цих ліків залежить життя мільйонів людей. Вихід, на думку депутатів та громадськості, є — залучити до державних закупівель медикаментів міжнародні організації. Комітет рекомендував Кабінету Міністрів завершити до кінця червня укладання контрактів на закупівлі ліків через міжнародні організації. Комітет також рекомендував МОЗ розробити спеціальний антикорупційний план.


Заступник міністра, у свою чергу, розповів, що цього року МОЗ відмовилося від практики номенклатурних комісій для закупівлі ліків за державними программами. Замість цього створено експертно-технічну групу, яка працює із залученням фахівців із певних захворювань та представників громадських організацій, щоб включити той чи інший препарат до списку закупівель. У 2015-му МОЗ також планує провести перший пілотний проект — закупівлю вакцин через міжнародну організацію UNІCEF. Розпочато створення єдиного електронного реєстру пацієнтів, що дасть змогу зекономити значну частину державних коштів.


«Багатомільярдний механізм посередництва під час закупівлі ліків є продовженням корупційних схем Богатирьової», — заявив голова комітету Єгор Соболєв. Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко поінформувала, що до парламенту внесено узгоджений законопроект про передачу всіх бюджетних коштів для закупівлі медикаментів за державними програмами виключно через міжнародні організації задля запобігання корупції. Екс-глава МОЗ, а нині народний депутат України Олег Мусій, висловив думку, що призначення за квотними принципами заступників міністра охорони здоров’я призвело до поглиблення корупційних схем, а міністра, мовляв, просто підставляють його заступники, які зацікавлені у продовженні старих схем держзакупівель, на яких заробляє фармацевтична мафія. Депутати висловлювали багато застережень до призначення на високу посаду — заступника міністра охорони здоров’я — адвоката Олександру Павленко, яка не має жодного досвіду роботи в медичній сфері.


Заступник голови комітету Борислав Береза порушив таке питання: нині в Україні відсутня протитуберкульозна вакцина БЦЖ, якою, за законом, мають обов’язково щеплювати новонароджених дітей на 3—5-й день життя. Депутат розповів, що він об’їздив усі лікарні Києва і з’ясував: щеплення вакциною БЦЖ в Києві можна зробити лише в одній із приватних клінік за 498 гривень.


На це Віктор Шафранський повідомив, що з понеділка розпочато доставку вакцини БЦЖ у регіони, і до кінця поточного тижня вакцина буде розвезена в регіони та в Київ. Заступник міністра також запевнив, що до кінця червня буде закуплено медикаменти через міжнародні організації для хворих на СНІД.

 

Завідувач секретаріату Юрій Сорочик, голова комітету Єгор Соболєв, народний депутат Ірина Сисоєнко, заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський (зліва направо).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.