Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституційної спроможності Національного банку» (№2742), внесений Президентом України, є однією з вимог МВФ. Профільний парламентський Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності навіть провів екстрене засідання вночі, враховуючи необхідність систематизації поданих 163 поправок і пропозицій до законопроекту. Комітет рекомендував парламенту невідкладно прийняти законопроект у другому читанні та в цілому з урахуванням поправок через необхідність його презентації міжнародним кредиторам України на черговому раунді переговорів у Вашингтоні.

Під час обговорення на засіданні комітету перший заступник Голови НБУ Олександр Писарук зазначив, що прийняття закону забезпечить більшу монетарну незалежність Нацбанку, що є однією з вимог МВФ. Водночас члени комітету рекомендували врахувати низку принципових поправок до законопроекту: зокрема про збереження норми підзвітності Голови Нацбанку та його заступників за прийняття рішень перед Президентом і Верховною Радою. Поняття про підзвітність Нацбанку замінено на поняття «взаємодія» з Верховною Радою України, хоча, як зауважив голова комітету Сергій Рибалка, фактично вдалося зберегти суть чинної норми про підзвітність регулятора, який буде зобов’язаний подавати звіти про свою діяльність до парламенту. Дискусію також спричинила норма про право Нацбанку самостійно встановлювати розмір заробітних плат членів Ради НБУ. Члени комітету рекомендували прийняти поправку про обмеження її річного нарахування в розмірі, що не перевищує розмір чотирьох місячних зарплат членів правління.


Однак минулого пленарного тижня законо-проект №2742 не дочекався свого розгляду. «Я розмовляв із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, котрий був у Верховній Раді в рамках години запитань до уряду, — розповів Сергій Рибалка на своїй сторінці у Фейсбуці. — Яценюк і міністр фінансів Яресько особисто подякували нашому комітету за те, що вночі ми провели екстрене засідання, розглянули всі 163 по-
правки до законопроекту.


І неймовірно соромно, що більша частина депутатів коаліції була відсутня в залі, і навіть для початку розгляду цих законів просто не вистачило голосів».


До завершення роботи другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання залишилося три пленарні тижні.