В Одесі під головуванням народного депутата України Бориса Філатова відбулося виїзне засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації. Питання, які розглядалися на ньому, мають, так би мовити, багаторічну історію. Йдеться про банкрутство одеського заводу «Центроліт», про дотримання законодавства під час відчуження санаторію «Магнолія», про стан збереження і ефективності використання майна морських торговельних портів, розташованих у регіоні, про роботу держпідприємства «Одесавинпром».

Але найголовнішим, стратегічним, якщо так можна сказати, народні депутати вважають питання про особливості приватизації флагмана хімічної індустрії України — Одеського припортового заводу (ОПЗ). Фонд держмайна України (ФДМ) розпочне процедуру його приватизації найближчим часом. Про це під час засідання народних депутатів поінформував голова ФДМ Ігор Білоус.
— Поза сумнівом, ОПЗ — об’єкт номер один з приватизації в Україні на сьогодні. Цей процес буде розпочато уже наступного тижня. Ми плануємо здійснювати розміщення акцій. Фонд держмайна подав у відповідні міністерства документи для візування», — сказав Ігор Білоус.
За його словами, щоб завершити процедуру приватизації ОПЗ цього року, її необхідно розпочати в найближчі 10 днів.
Крім того, голова ФДМ анонсував онлайн-проект, на якому буде представлено всю інформацію, що стосується процедури приватизації, для забезпечення її максимальної прозорості.
Нині у придбанні ОПЗ зацікавлені норвезькі, американські, арабські та вітчизняні інвестори. Вартість активів підприємства І. Білоус оцінив у «сотні мільйонів доларів».
У своїх виступах народні депутати — Борис Філатов, Ігор Луценко, Андрій Лозовой, Павло Унгурян, Олександр Дубінін, Аркадій Корнацький, Геннадій Чекіта — аналізували особливості приватизації ОПЗ у нинішніх умовах і застерігали про можливі ризики при продажу успішно працюючого підприємства хімічної галузі.
Нинішня приватизація — це вже четверта, за останні 15 років, спроба продати Одеський припортовий завод. Нагадаємо, що він спеціалізується на виробництві аміаку, карбаміду, рідкого азоту, а також здійснює перевантаження хімічної продукції, що надходить із країн СНД на експорт.
Карбамід, що є похідним аміаку, сам по собі є азотним добривом. 90 відсотків своєї продукції ОПЗ експортує в понад 30 країн. Основними споживачами аміаку від ОПЗ є Туреччина, Бразилія, Індія, Мексика, Іспанія, Марокко, США, Нігерія, Греція, Алжир.
Багаторічну і продуктивну діяльність ОПЗ було гідно оцінено на міжнародному рівні: Міжнародна асоціація виробників добрив (ІFA), а також Європейська асоціація виробників добрив (EFMA) вважають ОПЗ надійним партнером, адже завод активно співпрацює з багатьма членами цих асоціацій.
Серед членів Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації — народні обранці, що представляють Одеську область. І, звичайно, що Павло Унгурян, Геннадій Чекіта, виступаючи на засіданні, просили врахувати питання соціальної захищеності жителів міста Южне, більшість із яких працюють на Одеському припортовому заводі.

Одеська область.

З ПЕРШИХ ВУСТ

Борис ФІЛАТОВ: «У мене з приводу всієї приватизації є запитання, але ми не можемо її заборонити, ми не можемо її скасувати — ми маємо право її контролювати».
Аркадій КОРНАЦЬКИЙ: «Підприємство має працювати на державу! І цим повинен займатися державний менеджер! І це неправда, що державний менеджер не може бути ефективний. Може. Найголовніше, щоб ті, хто його призначають, не були злочинцями».

 

 

Одеський припортовий завод.

Фото із сайту yuzhny. іn. ua