Заслужений юрист України, державний радник юстиції третього класу Микола Стоянов на сьогодні безробітний. Наказом Генерального прокурора від 2 липня 2014 року № 972-к його звільнено із займаної посади прокурора Одеської області в порядку переведення за його згодою на іншу роботу в органах прокуратури. Цим самим наказом його було звільнено від виконання обов’язків голови колегії прокуратури Одеської області.

Для Миколи Стоянова, котрий з 1993 року, після закінчення юридичного факультету Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, працював в органах прокуратури Миколаївської та Одеської областей, таке рішення про звільнення пролунало як грім серед ясного дня. Як досвідчений юрист він чудово розумів, що наказ про його звільнення не має юридичної сили. По-перше, він не писав жодного рапорту про згоду на переведення на іншу посаду. По-друге, на посаді прокурора Одеської області він перебував з травня 2014-го, а в липні цього самого року його було звільнено. І, по-третє, за два з половиною місяці Микола Стоянов почав розгрібати авгієві стайні корупції в Одеській області й досяг в цьому напрямі вже певних успіхів.


7 липня 2014 року відбулася зустріч Генерального прокурора Віталія Яреми із представниками громадських організацій Одеської області, зокрема, «Всеукраїнського комітету з боротьби з корупцією й організованою злочинністю», «Одеської самооборони», «Варти руху», «За всю Одесу» та інших. Активісти виступили за те, щоб Стоянов залишився на своїй посаді.


«Стоянов написав заяву самостійно, і ніхто на нього не тиснув. Матеріали, які сьогодні дають мені підстави приймати кадрові рішення, перевірені й базуються на об’єктивній інформації. Тому, приймаючи відповідні рішення, я готовий за них відповідати», — відповів на це Ярема.


Під час зустрічі активісти повідомили Генпрокурора про факти сепаратистських закликів з боку деяких одеських депутатів, насильницького відправлення студентів на «антимайдан», неналежного розслідування кримінальних проваджень і відмови силовиками виконувати свої обов’язки. На це Ярема пообіцяв негайно направити в Одесу спеціальну групу Генеральної прокуратури України.
5 грудня Одеський окружний адміністративний суд під головуванням судді Ю. Харченко у відкритому засіданні розглянув адміністративний позов Стоянова до Генеральної прокуратури про відновлення на посаді прокурора області. Судовий вердикт гласив, що Миколу Стоянова має бути НЕГАЙНО поновлено на посаді.


3 лютого Одеський апеляційний адміністративний суд розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Генеральної прокуратури на рішення Одеського окружного адміністративного суду. Колегія суддів під головуванням  Г. Семенюк у задоволенні апеляційної скарги Генеральної прокуратури відмовила.


Тобто заслуженого юриста України Миколу Стоянова мали негайно поновити на посаді прокурора Одеської області. Але всі його звернення до Генпрокуратури про реалізацію судового рішення залишилися без належного реагування.


— Якщо до мене, заслуженого юриста України, державного радника юстиції третього класу таке ставлення, то яка доля чекає простих людей, які шукають правди в Генпрокуратурі? — запитує Микола Стоянов і додає: «Чому Генеральна прокуратура України не виконує рішення двох судів?».


Одеса.