У Білокам’яній заборонили купувати нашу бульбу. Програли прості росіяни

Фермери та сільськогосподарські підприємства Херсонщини припинили постачання свіжих овочів, ягід та фруктів до Росії. Ще торік за обсягами експорту з регіону вітамінної продукції РФ була на другому місці після Нідерландів — протягом перших п’яти місяців 2014-го туди відвантажили 2425 тонн моркви, молодої картоплі, буряків, капусти, огірків тощо. Нинішнього року, за даними Херсонської митниці, до країни-агресора доправили всього-на-всього 80 тонн замороженої цибулі й жодного бурячка чи картоплинки.


— Картоплю з України російська влада взагалі заборонила ввозити. І на цьому програли насамперед прості росіяни. Адже у нас молода картопля починається на місяць раніше, ніж у північних сусідів. Відтак, найближче замовити її вони можуть хіба що в Сербії чи Македонії. А експортна ціна за кілограм тамтешнього «другого хліба» на 5—10 центів вища, ніж у наших виробників. Плюс більші транспортні витрати, — коментує керівник фермерського господарства «Аделаїда» (з тих ФГ, які спеціалізуються на вирощуванні картоплі, воно найбільше на Херсонщині), депутат обласної ради Сергій Рибалко. — Сусіди-білоруси чудово про це знають, тому охоче замовляли у нашого господарства великі партії молодої картоплі в минулі роки, і нинішнього про це вже серйозну розмову ведуть. Хоча ф’ючерсних контрактів не укладають — їм вигідніше працювати за стандартними схемами «товар — гроші».


Та чи втратили аграрії степового півдня від припинення економічних зв’язків із Росією? Анітрохи: у них тепер з’явилися нові ринки збуту. Тільки до Іраку з Херсонщини цьогоріч поїхало 1866 тонн свіжої городини, до Грузії — 555 тонн, до Вірменії — 478 тонн. Торік згадані країни у нас або не закуповували нічого, або обмежувалися товарними партіями у кількадесят тонн, а тепер їхні замовлення навіть з надлишком перекривають «недобір» через припинення роботи з російськими операторами тамтешнього продовольчого ринку. А ще в списку країн-експортерів Азербайджан, Польща, Кіпр, Молдова!


Отже, і в об’єднаній Європі, і на Кавказі, і на Близькому Сході смакоту з городів та садів Таврії розкуштували добре. І тепер місцевим підприємствам-експортерам варто тільки нарощувати суми угод. Адже потужності це дозволяють: у регіоні щороку збирають понад два мільйони тонн городини та садовини, а за кордон йде менше десятої частини врожаю.


Херсонська область.