Сьогодні у Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин відбудуться слухання. Тема досить актуальна — збереження спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільгоспвиробників. Окрім народних обранців, до дискусії в парламенті долучаться представники аграрних компаній, асоціацій, експерти та урядовці.


Збереження пільгового оподаткування сільгоспвиробників — це питання не лише розвитку аграрного сектору, а й економічної безпеки України. Незважаючи на важку фінансову ситуацію в державі, в умовах падіння промисловості, скорочення роздрібної торгівлі, колапсу фінансової системи країни, сільськогосподарська галузь ще донедавна демонструвала позитивні показники розвитку. Так, за даними Держстату, за підсумками 2014 року частка АПК у ВВП України становила 17%, тобто майже кожна шоста одиниця виробленої у країні продукції є результатом сільськогосподарської діяльності.


Водночас ситуація в агросекторі непроста, особливо у тваринництві. Майже 90% продукції нині реалізується на внутрішньому ринку, а низька купівельна спроможність населення призвела до того, що знижуються обсяги виробництва, йдеться в інформації Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Так, у січні—травні нинішнього року виробництво яєць порівняно з аналогічним періодом минулого року впало на 12,9%, м’яса — на 3,3%, молока — на 4,2%, поголів’я ВРХ скоротилося на 8% (майже на 400 тисяч голів).


Що стосується рослинництва, то тут ситуація цьогоріч погіршилася також. Практично було відсутнє кредитування, тому на весняно-польові роботи не вистачило ресурсів. Як результат — Держстат констатує скорочення посівних площ під цукровими буряками на 28,7%, кукурудзою — на 13,5%, ранніми ярими зерновими і зернобобовими — на 10%, овочами — на 7,2%, картоплею — на 5,4%. Щоправда, посіви сої збільшилися на 16,3%
За п’ять місяців порівняно з січнем—травнем минулого року обсяги виробництва валової сільгосппродукції знизилися на 5,4%.


Водночас у схваленому урядом проекті Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік усупереч п. 2.1. (розділ XІ Реформа сільського господарства) Коаліційної угоди, яка є визначальною складовою програми уряду, пропонується скасувати спеціальний режим оподаткування ПДВ для сільгоспвиробників уже з 1 січня 2016 року.


У нинішніх умовах скасування дії спецрежиму ПДВ та переведення аграрного сектору на загальну систему оподаткування, вважають у комітеті, прискорить темпи падіння обсягів виробництва валової сільськогосподарської продукції. 


А це, відповідно, призведе до скорочення та припинення сільськогосподарської діяльності, зростання безробіття і в сільській місцевості, і загалом у країні, що підвищить і без того наростаюче соціальне напруження в суспільстві.