У Миколаєві, у Міжнародному класичному університеті імені Орлика пройшов конкурс ідей на тему «Завдання, які потрібно вирішувати сьогодні».


Після «мозкового штурму» студенти самі вибрали кращі ідеї-переможці, реалізація яких принесе користь суспільству. Показово, що для їхнього втілення практично не потрібні додаткові бюджетні кошти. Учасники конкурсу, зокрема, пропонують дати першочергове право учасникам АТО, особливо постраждалим у зоні боїв, вступити на бюджетну форму навчання у вузи без сертифікатів ВНО та вступних іспитів, на підставі співбесіди. Така модель використовувалася під час популяризації армії Ізраїлю.


Друге — дає можливість абітурієнтам з тимчасово окупованих територій вступити до вузів на підставі будь-якого наявного в них документа про освіту, без конкурсу сертифікатів ЗНО, шляхом вступних іспитів. Цих людей, кажуть студенти, немає за що карати, навпаки, треба зробити все, щоб вони були «на боці України».


Ще одна ідея — кошти, наявні в бюджеті на лікування ветеранів, які постраждали в зоні АТО, виділяти індивідуально, на конкретні лікувальні установи, в яких ті захочуть лікуватися.


Миколаїв.