Парламентська хроніка

 

Ранкове засідання 17 червня


Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроекти щодо накладання штрафних санкцій на народного депутата за порушення вимог особистого голосування (реєстр. № 1895) та щодо відкритості й доступу до інформації про діяльність парламенту, комітетів та народних обранців (реєстр. № 1591).

Зокрема, перший проект закону передбачає право головуючого на пленарному засіданні встановлювати народного обранця, який голосував за свого колегу, і застосовувати щодо нього новий термін — «народний депутат-порушник». А також позбавляти його права брати участь у десяти пленарних засіданнях Верховної Ради, заборонити займати керівні посади в комітетах, а також не включати такого обранця до офіційних парламентських делегацій до кінця поточного скликання Верховної Ради тощо.


Також пропонується проводити повторне голосування пропозиції, стосовно якої було допущено порушення вимог особистого голосування.


Представляючи другий законопроект, народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Світлана Заліщук наголосила, що документ передбачає: вільний доступ ЗМІ до роботи парламентських комітетів, он-лайн трансляції засідань комітетів; оприлюднення прізвищ усіх помічників народних депутатів на сайті Верховної Ради; публікації на сайті парламенту текстів депутатських запитів, а не лише їх назви; публічність стенограм та протоколів засідань парламентських комітетів.


Вона зазначила, що багато з цих речей Голова Верховної Ради Володимир Гройсман своїм розпорядженням уже зробив публічними, але добра воля керівництва парламенту може змінитися, тому ці положення треба закріпити на законодавчому рівні.


Також Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності.


Як заявив один з авторів законопроекту, народний депутат від фракції Радикальної партії Віктор Галасюк, документом пропонується звільнити дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади від декількох видів податків на прибуток, нерухоме майно та земельного податку, незалежно від форми їх власності.


Крім того, парламент прийняв у цілому зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення боротьби з браконьєрством та захисту навколишнього середовища і законопроект «Про приєднання України до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень». А ще Верховна Рада внесла зміни до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо надання права на отримання додаткових гарантій у сприянні працевлаштування батькам або особі, яка їх замінює, що має на утриманні дитину віком до шести років.


Також народні обранці ратифікували низку міжнародних угод. 


На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман нагадав, що 17 червня виповнюється рік відтоді, як народний депутат, льотчиця Надія Савченко потрапила у російський полон. Народний депутат від фракції «Батьківщина» Іван Крулько зачитав із трибуни парламенту депутатський запит Надії Савченко до міністра закордонних справ Павла Клімкіна щодо надання інформації про вжиті заходи стосовно українських громадян, які незаконно ув’язнені та утримуються на території РФ. Зокрема, вона просить надати документацію дипломатичної переписки стосовно захисту громадян України, заходів, які були вжиті МЗС із метою забезпечення допуску консульських посадових осіб України до ув’язнених на території РФ Миколи Карпюка і Станіслава Клима. А також кроків, котрі планує вжити МЗС щодо звільнення співвітчизників.


Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Геращенко поінформувала про роботу підгруп тристоронньої контактної групи у Мінську, де обговорювалися насамперед питання звільнення українців, які сьогодні утримуються в полоні у терористів та РФ.


«Українська сторона надала ОБСЄ докази щодо порушення прав українців, незаконного їх вивозу на територію Росії, порушення норм міжнародного права щодо наших громадян та консулів», — розповіла парламентарій.
Вона зауважила також, що під час зустрічі обговорювалося питання так званих гуманітарних вантажів із РФ. «Гуманітарні вантажі мають перетинати кордон тільки у визначених пунктах, на контрольованих частинах кордону, з дотриманням усіх митних і прикордонних процедур і відповідним доглядом українськими прикордонниками й митниками. Таку позицію України донесли ОБСЄ на засіданні гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи у Мінську і надали фактаж постійних порушень із боку РФ цих міжнародних норм», — зазначила народний обранець.


Крім того, Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про входження народних депутатів Валерія Дубіля до складу фракції «Батьківщина», Любомира Зубача — до складу фракції «Самопоміч», Євгенія Мураєва — до фракції «Опозиційний блок» та про вихід народного депутата В’ячеслава Константиновського з фракції «Народний фронт». Також він поінформував про зміну назви «Депутатська група «Відродження» на «Депутатська група партії «Відродження».


Водночас Андрій Парубій оголосив про створення міжфракційних депутатських об’єднань «За реформування податкового, митного та земельного законодавства України», координатором якого обрано народного депутата Руслана Сольвара, та «За тверезе майбутнє», головою якого обрано народного депутата Михайла Головка.

 

Факт

За словами народного депутата Ірини Геращенко, сьогодні в полоні залишається понад 270 українців. Серед них у російських в’язницях утримується 11 наших громадян. За останній місяць вдалося звільнити лише дев’ять співвітчизників.

 

Олексій Рябчин, Олег Петренко.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.