Європейську енергетичну відзнаку (ЄЕВ) вручено Вінниці — місто вибороло її першим на пострадянському просторі. Щоб отримати нагороду, у місті упродовж чотирьох років виконали 79 заходів з енергоефективності.
Європейський сертифікат вручив Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні Крістіан Шьоненбергер. Отримав документ в. о. міського голови Вінниці Сергій Моргунов. Сталося це під час міжнародної конференції, організованої Асоціацією «Енергоефективні міста України» за участі партнерів з Німеччини та Швейцарії.


— Енергоефективне місто не тільки комфортне для проживання, — зазначив Сергій Моргунов. — Тут економно витрачаються енергоносії, відповідно городяни менше сплачують за них.


Заявку на участь у заходах з енергоефективності Вінниця подала у 2011 році після підписання Меморандуму зі Швейцарською Конфедерацією про реалізацію першого спільного проекту з енергоефективності. Відтоді у місті реалізовано 79 різноманітних заходів. Більшість з них — у співпраці з партнерами із Швейцарії.


Заступник директора Швейцарського бюро співробітництва пані Петра Відмер зазначила, що зарубіжні партнери довіряють міській владі: «Довіра вибудовується роками. Ми починали з того, що придивлялися до тих, з ким працюватимемо. Вивчали роботу муніципалітету. Стежили за тим, як він працює з людьми. Цікавилися результатами, яких досягає влада, скільки зусиль докладає, щоб змінити життя вінничан на краще. Коли почали реалізувати проекти, був прискіпливий контроль. Тепер я з певністю можу сказати — довіряємо вінничанам на всі сто відсотків».

Довідка

Європейська енергетична відзнака (ЄЕВ) — це міжнародний інструмент підтримки міст та їх політики енергоефективності шляхом раціонального використання енергоресурсів, збільшення частки відновлювальних джерел в енергетичному балансі міста. Участь у програмі беруть понад 1200 міст у 12-ти країнах світу, 600 з них уже отримали відзнаку.

 

Сергій Моргунов, в. о. міського голови Вінниці, з радістю прийняв сертифікат «Європейська енергетична відзнака».

 

Фото Віктора СКРИПНИКА.