Вечірнє засідання 16 червня


Верховна Рада ухвалила за основу в першому читанні проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів (№ 1630). За словами народного депутата Олени Кондратюк, законопроектом передбачено кримінальну відповідальність за незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, якими журналіст користується у зв’язку зі своєю професійною діяльністю. Також пропонується встановити відповідальність за порушення таємниці листування, телефонних розмов, іншої кореспонденції журналіста. Окрім цього, уточнюються поняття «професійна діяльність журналіста» та «статус журналіста», щоб суду було легше визначити, кого можна вважати журналістами (у тому числі й репортерів, операторів, фотографів).


У першому читанні прийнято законопроект, який посилює кримінальну відповідальність за злочини проти військовослужбовців — Державної прикордонної служби, Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони України (№1174). Як зауважила народний депутат Ірина Фріз, пропонується внести відповідні зміни до Кримінального кодексу з метою захисту військовослужбовців та їх близьких родичів від протиправних дій з боку розвідувально-диверсійних груп іноземних держав, терористичних груп, незаконних військових чи збройних формувань, екстремістських елементів.
І. Фріз навела такий приклад. Нещодавно одне з терористичних угруповань розповсюдило в Інтернеті список особового складу підрозділу Збройних Сил спеціального призначення в зоні АТО. А на одному із сепаратистських сайтів з’явився список понад півтори тисячі бійців батальйону «Айдар» із паспортними даними та координатами, в тому числі близьких родичів, закликаючи чинити тиск та тероризувати бійців та їхні родини.


У першому читанні прийнято ще один закон щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей — про внесення змін до деяких законів України (№ 2406). Законопроектом пропонується збільшити розмір одноразової грошової допомоги, яка виплачується у разі загибелі (смерті), інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, працівників міліції. Законопроектом також передбачається удосконалити порядок призначення і виплати такої допомоги. Водночас дія цього закону не поширюватиметься на осіб, стосовно яких прийнято рішення про виплату їм одноразової грошової допомоги чи інші компенсаційні виплати у зв’язку з загибеллю або каліцтва військовослужбовців ще до набрання чинності цим законом. Відповідні зміни передбачається внести до законів «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про міліцію» та «Про боротьбу з тероризмом».


У першому читанні також прийнято проекти законів «Про внесення зміни до пункту 3 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо розвитку автомобільних доріг державного значення)» — № 2940, у цілому — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні» (№2591).


Народні депутати не підтримали законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України (щодо поновлення гарантій пенсійного забезпечення виборним особам місцевого самоврядування та науковим працівникам)» —№2554; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення функціонування місцевого самоврядування)» — №2639; «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» щодо врегулювання збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з ювелірних виробів — №1911.