Програма житлових субсидій є завданням номер один для органів виконавчої влади нинішнього року. На цьому під час учорашнього засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«У рамках нашої роботи з енергоефективності країни і насамперед із допомоги громадянам пройти складний період у житті держави, пов’язаний із ринковими цінами і тарифами на енергоресурси, програма житлових субсидій до кінця поточного року є для уряду, Мінсоцполітики і всіх органів виконавчої влади на місцях завданням номер один», — сказав А. Яценюк.


Про поточну ситуацію із субсидіями урядовців поінформував міністр соціальної політики Павло Розенко. За його словами, субсидії за новою процедурою отримали вже 500 тисяч сімей.


«На сьогодні до місцевих органів влади звернулися понад мільйон українських сімей. Нині вже 500 тисяч отримують допомогу за новою процедурою. Решта 500 тисяч заяв перебуває в роботі. Ми поставили завдання, щоб у найкоротші терміни — це 2—3 тижні, — всі заяви було опрацьовано», — повідомив міністр.


Крім того, він спрогнозував, що до органів місцевого самоврядування по допомогу звернеться ще мільйон сімей. Це станеться з початком нового опалювального сезону — у вересні-жовтні поточного року.


Павло Розенко зазначив також, що Міністерство соціальної політики перевірить, як місцева влада виконує завдання уряду та Президента. Задля цього сформовано шість робочих груп, які відвідають усі регіони. Перевірка, уточнив міністр, стосуватиметься субсидій, переселенців і демілітаризованих військових. Проте урядовці не лише обстежуватимуть, а й, за потреби, надаватимуть допомогу місцевим чиновникам.


А звертаючись до місцевих органів влади, П. Розенко закликав їх не боятися відповідальності й приймати рішення на користь призначення субсидій. «У вас є такі повноваження, і можете вирішувати спірні питання», — сказав він.


У свою чергу Арсеній Яценюк повідомив, що Міністерство оборони зробило додатковий бюджетний запит до кінця року на суму 8,5 мільярда гривень. «Лише Міністерство оборони до кінця поточного року зробило додатковий бюджетний запит на 8,5 мільярда гривень. Це додаткові кошти, які потрібні міністерству, щоб боротися проти російської військової агресії і щоб українські Збройні Сили були готові, в тому числі, і до зимового періоду», — сказав він. З огляду на це, глава уряду попросив міністра фінансів створити робочу групу спільно з усіма міністерствами із залученням парламентаріїв, щоб «подивитися, що в нас є реально».


Та це прохання лише одного міністерства. Загальний запит усіх силових відомств — 17 мільярдів гривень. Як повідомила міністр фінансів Наталія Яресько, робоча група Мінфіну шукатиме можливості скорочення видатків із бюджету, щоб надати кошти, які просять силовики. Водночас міністр наголосила: «Незважаючи на те, що в бюджеті-2015 закладена індексація з грудня, ми бажаємо прискорити цей процес, якщо будуть додаткові фінансові ресурси».


Прем’єр-міністр під час засідання уряду заявив також, що ввечері планується спільна із Президентом зустріч із керівниками фракцій щодо законопроектів стосовно МВФ. «У середу на 18-ту годину разом із Президентом ми зустрічатимемося із представниками фракцій для того, щоб у четвер провести в парламенті результативне голосування щодо законів, які необхідно ухвалити в рамках нашої співпраці з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком», — сказав 


А. Яценюк і додав, що звертатиметься до парламенту з проханням невідкладно прийняти ці закони.
Крім того, глава уряду зазначив, що під час наступного засідання Кабінету Міністрів буде презентовано нову систему Державної фіскальної служби. За його словами, в ній буде передбачено європейські стандарти роботи і зміну системи функціонування як фіскальної служби, так і митниці.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:


«Вимагатиму проведення подальшого аудиту всіх енергетичних компаній. У тому числі НАК «Нафтогаз», «Укргазвидобування», «Укртрансгазу». Проведення аудиту — найпрозоріший шлях тарифоутворення в країні».

 

Міністр соціальної політики України Павло Розенко (на передньому плані) під час засідання уряду.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.