На три години колишні робітники Бродецького цукрозаводу на Вінниччині перекрили рух автотранспорту на трасі Житомир — Вінниця. У такий спосіб 60 людей протестували проти можливого знищення підприємства.


У селищі дізналися, що в понеділок, 15 червня, з самого ранку на територію заїхав автомобіль із півсотнею людей. Припускають, що вони отримали завдання демонтувати обладнання і перевезти його на пункт прийому металобрухту. Колишні цукровари разом з іншими односельцями намагалися пройти на заводську територію, щоб на власні очі переконатися в тому, чим займаються непрохані гості. Однак їх не пропустили. Обурені люди вийшли на автотрасу Вінниця — Житомир і розпочали акцію протесту. Вони нескінченною чередою ходили по пішохідному переходу. Переконати людей приїхав заступник начальника обласної міліції Сергій Сокиран.

Приблизно о 13-й годині мешканці села припинили акцію. Зробили це після того, як обласна влада пообіцяла стати на їхній захист. Про те, як захищатимуть завод від знищення, кореспонденту «Голосу України» розповів перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко:


— Бродецький цукрозавод не працює вже третій рік, — пояснив пан Андрій. — Його колишні власники не стали займатися вдосконаленням технологічного процесу та роботи інших вузлів. Вони позбулися цукроварні й тепер вона у власності структури з Мар’їнки на Донеччині. Там нині, як відомо, щоденно лунають обстріли і вибухи. Дехто з тамтешніх саме в цей час намагається заробити на продажу заводського обладнання. Обласна влада категорично проти таких дій. Руйнується підприємство, що є бюджетоутворюючим на теренах населеного пункту. До того ж цукроварня має понад столітню історію.


За словами Андрія Гижка, він спілкувався з представниками власника. Розмова відбувалася не просто. Словам і запевненням створити на базі цукрозаводу нове підприємство іншого профілю обласна влада не довіряє. Вимагає план реструктуризації. Однак плану майбутніх дій власники не надають.


— Щоб зупинити будь-які подальші дії власника, ми звернулися з цього приводу з позовом до суду, — наголошує Андрій Гижко. — Блокуватимемо навіть ті кроки, що не пов’язані із порізкою заводського обладнання. Мова йде про переуступку прав іншому господарю. Отож власнику доведеться або шукати нового покупця, який має плани інвестувати в одне з найстаріших підприємств цукрової галузі, або «заморозити» свій проект на невизначений час.


Це не перша спроба колишніх заводчан Бродецької цукроварні захистити своє дітище. У березні робітники вдалися до іншої акції — живим щитом стали на шляху тепловоза із залізничними вагонами. Їх мали перегнати на територію, щоб вивезти обладнання. Протестувальники завадили таким планам. Принаймні так стверджують робітники цукрозаводу, які тоді брали участь в акції. Тепер нова ситуація і знову потрібна допомога колишніх заводчан. Вони не одні. Разом з ними захищають завод небайдужі односельці.

Вінницька область.


P. S. Коли матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що у селі Моївка Чернівецького району робітники цілодобово чергують на прохідній з метою запобігти такому само процесу — знищенню підприємства.