За сприяння Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбувся парламентський експертний семінар з обміну досвідом із питань Міжнародного кримінального суду.

«Ратифікація Римського статуту та приєднання України до Міжнародного кримінального суду — це не примха якогось політика чи політичної сили, це зобов’язання, яке взяла на себе наша держава, підписавши Римський статут та ратифікувавши Угоду про асоціацію з Європейським Союзом», — сказав голова комітету Григорій Немиря та підкреслив, що, «зволікаючи з цим, ми позбавляємо Україну міжнародно-правових засобів захисту від агресії Росії».

Він також нагадав, що Україна вже двічі зверталася до МКС стосовно визнання його юрисдикції: в лютому 2014 року щодо подій під час Євромайдану та в лютому 2015 року щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян.

Г. Немиря підкреслив, що комітет підтримує ратифікацію Римського статуту та приєднання України до Міжнародного кримінального суду.

«Минуло 15 років після того, як Україна підписала Римський статут, але він досі не ратифікований. Після подій, які відбулися за останні 1,5 року, наші громадяни чекають від політиків відповідальності, покарання винних та неповторення подібного в майбутньому», — сказав заступник голови Конституційної комісії Віктор Мусіяка.

«Кожна демократичні країна вірить у те, що дотримання принципу верховенства права забезпечується Міжнародним кримінальним судом. Якщо Україна сповідує ті самі принципи, то треба якомога швидше ратифікувати Римський статут та приєднатися до МКС», — підкреслив Генеральний Секретар Міжнародної організації «Парламентарії за глобальні дії» Давід Дона-Каттен.

За словами Радника з питань міжнародних відносин, члена Президії МКС Матіаса Гельмана, «саме Міжнародний кримінальний суд допомагає державам розслідувати найбільш серйозні порушення міжнародного права: тортури, військові злочини, депортацію, тощо та притягнути винних до відповідальності».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.