Багато експертів неодноразово прогнозували провальний сезон у Криму нинішнього року. Як зізнався «курортний міністр» Криму Сергій Стрельбицький, оздоровниці заповнені не більш ніж на 30%. Такого не було навіть у найпровальніші для кримського туризму роки, у тому числі й холерного 1994-го.

Занепокоєністю, а ще розгубленістю перед ситуацією з наповненням кримських оздоровниць, пансіонатів, будинків відпочинку, інших об’єктів розміщення можна назвати дії кримської «влади». Фактично в розпал курортного сезону змінюється профільний «міністр» з курортів і туризму, який хоче ухвалити вже нову концепцію розвитку рекреаційного комплексу на півострові. Починається плутанина із класифікацією готелів і санаторіїв, незрозуміла ситуація щодо пляжів. 
Звичайно, зовні лунають бадьорі рапорти: мовляв, Крим приймає то мільйонного пасажира, то мільйонного туриста, — але це ніяк чомусь не позначається на завантаженості кримських оздоровниць. Туристи, схоже, розчиняються, як марево на кримському сонці.
Дров до багаття підкладає ситуація навколо двох законів, ухвалених «Держсовєтом» Криму. Один із них стосується туристичної діяльності й регламентує серед іншого класифікацію об’єктів розміщення — так звану зірковість. Другий присвячено рекреаційним і пляжним територіям. 
Керівники оздоровниць, як то кажуть, схопилися за голову, оскільки завжди покладалися на щастя: мовляв, туристи приїдуть і так, тому оснащенню й модернізації уваги майже не приділяли. Приміром, із 47 санаторіїв, пансіонатів і будинків відпочинку, які входять в об’єднання «Сонячна Таврика», лише дев’ять більш-менш відповідають усім нормам.
Як зізнався «голова» профільного кримського комітету з курортів Олексій Черняк, до деяких санаторіїв навіть страшно заходити, у багатьох немає не лише пожежної сигналізації, а й жодних засобів для гасіння вогню. «В одному з пансіонатів я побоявся ввійти до кімнати на другому поверсі, тому що можна було просто провалитися», — заявив «депутат», виступаючи на нараді в кримському парламенті.
Щодо закону про пляжі, то тут також ситуація не із простих. Документ обіцяють ухвалити лише до вересня, саме до завершення активного пляжного сезону. А йдеться в законі саме про доступність без винятку всіх пляжів, обладнання пляжних територій. Але, вочевидь, це не нагально. Лише зараз (!) місцеві чиновники починають інспекційні поїздки для перевірки готовності пляжів до курортного сезону.
Незрозуміла поки що ситуація з іноземними туристами. Маються на увазі громадяни із країн ЄС і США. У Криму турфірми вигадують різні шляхи, щоб їхні клієнти не переступили санкційний поріг. Приміром, діє одна із таких схем. Туристи, які хочуть побувати в Криму, добираються до будь-якого зручного пункту на території Росії: Москви, Санкт-Петербурга, Ростова-на-Дону, Краснодара, — і пройшовши там реєстрацію в міграційній службі, на чартерах прилітають у Крим.
Заяви ж про організацію турпоїздок у Крим громадян США, про що нещодавно заговорили в кримській туристичній сфері, сприймаються як авантюризм з області фантастики. Тож не даремно кажуть, що туристи люблять їхати туди, де спокійно і мирно. 

Сімферополь.

 

 

Безлюдний пляж у с. Сонячногірському, АРК.

Фото Бориса Бобрикова (Укрінформ).