Нещодавно у Молдові відбулися місцеві вибори. Про те, чим живе сьогодні сусідня країна, нашій газеті розповів депутат Хмельницької обласної ради Віталій Олуйко, який працював під час волевиявлення у складі моніторингової місії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

— Певний час Молдова, після Грузії, сприймалася, як «історія успіху» Східного партнерства. Після двадцятирічного правління комуністів до влади прийшли проєвропейські партії, розпочалися реформи, боротьба з корупцією. В результаті Молдова отримала безвізовий режим з країнами Євросоюзу. З міжнародною допомогою по всій країні було побудовано сучасну якісну мережу автошляхів. Але недолуге, корупційне керівництво, а ще — потужна російська пропаганда, яка тут набагато більша, ніж в Україні, зробили свою справу. Нині позитивні досягнення країни опинилися під загрозою через корупційні скандали в банківській системі. Спостерігається призупинення реформ та масове розчарування процесами європейської інтеграції.
Два олігархи Молдови, які контролюють свої партії (Володимир Плахотнюк — Демократичну і Володимир Філат — Ліберально-демократичну), ігнорували поради європейських експертів. Захист власних активів важить для них більше, ніж реформи заради людей. Тож іміджу Євросоюзу в Молдові було завдано серйозної шкоди. Підтримка євроінтеграції країни серед населення зменшилася з 70 до 32 відсотків. Натомість підтримка Митного союзу з РФ підвищилася до 50 відсотків. Саме на такому тлі й відбувалися місцеві вибори.
Разом зі своїм колегою з Естонії Лео Адемом ми об’їхали сімнадцять виборчих дільниць міст Флорешти, Сороки, Резіна, Кишинев. Було цікаво спілкуватися з людьми, серед яких, окрім молдаван, були українці, росіяни, гагаузи, роми. Всі щиро бажали миру Україні. Але нам з боку було добре видно, якими методами під час виборів користуються місцеві, а головне — заїжджі політики та бізнесмени. Особливо помітними були технології збиття з пантелику людей, схеми фальсифікацій. В останні дні агітації стався викид компромату. Не забули політтехнологи і про безплатні концерти за участі Діми Білана, Стаса Михайлова, Григорія Лепса, Софії Ротару, ансамблю «Самоцветы».
Загалом російські гості почуваються тут доволі впевнено. В партійному офісі лідера «Нашої партії» Рината Усатого ми, члени моніторингової місії, побували напередодні дня голосування. Молодий мільйонер із Нижнього Новгорода, який має подвійне громадянство, є власником партійного бренду, організовував багатотисячні мітинги з безплатними концертами. І результат не забарився. Саме цей політик став мером міста Бєльці — північної столиці Молдови.
Загальний висновок від виборів не надто оптимістичний. Відчувається, що виборці розчаровані, активність їх дуже низька — лише 49 відсотків. Зате проросійські партії мають переваги на місцевих виборах, лідирують висуванці лівих сил — Соціалістичної партії та «Нашої партії», які є фаворитами Москви. 
Спостерігаючи за всім цим, розумієш, що інколи для того, щоб отримати контроль над країною, не потрібно й силового втручання.

Підготувала Ірина ПОЛЬОВА.

Хмельницький.