Кабінет Міністрів України підтримав пропозицію Міністерства економічного розвитку і торгівлі та схвалив продовження мораторію на перевірки малого та середнього бізнесу до 2017 року. Принаймні, у цьому журналістів запевнив міністр Айварас Абромавичус. На думку урядовців, це «мінімум, що можна зробити для бізнесу у такій складній ситуації». 

Активістів, членів громадських організацій, що опікуються захистом прав споживачів, такі перспективи обурюють. «На зустрічі в Міністерстві економіки було наголошено: мораторій має негативний вплив на споживчий ринок країни. Держава фактично самоусунулась від виконання гарантованого 42 статтею Конституції обов’язку захищати права споживачів та контролювати якість і безпечність усіх товарів та послуг», — заявив Олег Цільвік, заступник голови правління Союзу споживачів України. За його словами, у травні було сформовано робочу групу, яка напрацювала свій законопроект щодо мораторію. Головна його відмінність від урядового варіанту полягає у ініціативі виключити з-під дії мораторію питання захисту прав споживачів, ринкового нагляду тощо. Та до уваги його урядовці, буцімто, не взяли.
У тому, що мораторій продовжувати потрібно — певен Ілля Несходовський, провідний експерт групи «Податкова реформа» реанімаційного пакета реформ. «Це я говорю із позиції бізнесу: мораторій має бути продовжено. Та при цьому потрібно захистити ринок та споживачів від контрафактної продукції та неякісних товарів. Під час дії тотальної заборони на перевірки споживачам захиститись фактично неможливо. Це негативно впливає на ринок, який наводнюється низькоякісної продукцією», — переконує експерт.
Як приклад зворотної сторони дії мораторію — стан дотримання антитютюнового законодавства. За словами Юлії Солохи, координатора проекту «Київ без тютюнового диму», майже одразу після введення заборони на перевірки малого та середнього бізнесу кількість скарг на куріння у закладах громадського харчування зросла мало не в рази. Понад те, коли фахівці проекту зверталися до порушників, дехто відкрито зізнавався у своїх мотивах: «Ну так і що, перевірки ж заборонені». Громадські активісти сподіваються, що у владних кабінетах таки згадають про права пересічних українців на якісні та безпечні товари і послуги.
Нагадаємо, мораторій на перевірки підприємців контролюючими органами було введено у серпні минулого року. Строк його дії добігає кінця 30 червня. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк уже на наступному тижні пообіцяв звернутися до парламенту із пропозицією продовжити мораторій. Тим часом народний депутат Ігор Луценко готує свій законопроект, який має виключити з-під дії заборони позапланові перевірки у сферах безпечності та якості харчових продуктів, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, захисту прав споживачів, попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, екологічної та радіаційної безпеки тощо.