Конституційна комісія направила Президентові пропозиції щодо децентралізації влади

Робота Конституційної комісії над змінами до Конституції в частині децентралізації влади та місцевого самоврядування вийшла на фінішну пряму: учора на пленарному засіданні члени комісії розглянули остаточні напрацювання змін до Основного Закону і більшістю голосів направили напрацьований варіант конституційних змін Президентові України, котрий має подати відповідний законопроект до Верховної Ради.

Участь у засіданні Конституційної комісії, окрім чинних народних депутатів України, беруть екс-Президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма, фахівці з конституційного права, експерти. На вчорашнє засідання Конституційної комісії також були запрошені посли іноземних держав, представники ЄС і Венеціанської комісії.

Найдискусійнішими питаннями, які до пізньої ночі напередодні пленарного засідання Конституційної комісії розглядалися на рівні робочих груп, зокрема, були призначення, звільнення і повноваження префектів — так планується назвати державних урядників у регіонах, терміни повноважень місцевих рад, скасування актів префектів, рішень місцевих рад та їх розпуск у разі ухвалення ними рішень, які становлять загрозу територіальній цілісності та суверенітету держави, а також порядку здійснення самоврядування на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Щодо останнього — Конституційна комісія вирішила не прописувати в Конституції особливий статус, адже Конституція приймається не на рік і не на два, а на тривалий час. Хоча у Прикінцевих положеннях пропонується записати, що особливий порядок здійснення місцевого самоврядування на Донбасі визначено окремим законом, який уже ухвалено Верховною Радою.

Напрацювання Конституційної комісії знайшли підтримку Венеціанської комісії, яка минулого тижня надала позитивний висновок щодо запропонованих змін. Майже 95 відсотків зауважень Венеціанської комісії враховано.
Голова Конституційної комісії, глава парламенту Володимир Гройсман на початку засідання висловив переконання, що нова система влади, яка запропонована до розгляду, приведе до формування якісної системи самоврядування у країні та реалізації Європейської хартії.

«Ця реформа має підвести риску під пострадянською Україною і забезпечити швидкий перехід до європейської України, — наголосив В. Гройсман. — Вперше в історії держави ми так близько підійшли до цієї реформи. Усі 24 роки ми хотіли більших, глибинних змін у місцевому самоврядуванні, побудови якісної системи, яка дозволила б адекватно реагувати на запити суспільства, залучити громади до прийняття рішень, побудувати соціальні ліфти, привести до влади нових лідерів».

Основні фундаментальні зміни, які закладено до Конституції: базовим, основним рівнем місцевого самоврядування є громада, і саме туди буде передано повноваження та фінансові ресурси, запроваджується повсюдність і субсидіарність самоврядування.

В. Гройсман наголосив, що підготовлені напередодні відзначення Дня Конституції зміни нададуть можливість Україні зробити серйозний крок до якісного європейського майбутнього, а те, що очікували роками, стане реальністю, — громади зможуть вирішувати ефективно завдання, які перед ними стоять. Глава парламенту висловив сподівання, що в українського парламенту вистачить політичної волі для прийняття змін до Конституції в частині децентралізації влади більш як 300 голосами.

Представники Венеціанської комісії зауважили, що європейці пильно стежать за тим, що відбувається в Україні й відзначили серйозний фундаментальний підхід до внесення змін до Конституції, визнавши, що Україна виконала свої зобов’язання в частині реалізації основних принципів Європейської хартії щодо місцевого самоврядування. Водночас європейські політики наголошують, що ми маємо самі вирішувати долю нашої країни, долю громад та яким буде територіальний устрій країни.

Деякі члени Конституційної комісії висловили власні окремі думки. Зокрема, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд вважає, що ще не знайдено оптимальну модель у частині збалансування повноважень у системі виконавчої влади та контролю за діяльністю місцевого самоврядування із урахуванням зауважень Венеціанської комісії, зокрема, щодо скасування актів префектів. На її погляд, також не варто закладати в Конституції своєрідну змагальність між Президентом та Кабміном — хто скасовуватиме їх рішення. «Потрібно розмежувати повноваження Президента та уряду в частині скасування актів місцевих органів влади, а не створювати конкуренцію», — зауважила О. Сироїд.

Перший Президент України Леонід Кравчук виступив категорично проти запровадження терміну «префект», вважаючи, що в українській конституції потрібно використовувати українські, а не іноземні слова.
Представники Радикальної партії наполягали не виписувати в Конституції особливий статус здійснення самоврядування на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Конституційна комісія більшістю голосів (двоє проти) проголосувала за направлення Президентові України базового варіанта змін до Конституції разом із техніко-юридичними правками та окремими думками членів комісій.
«Ми зробили перший крок до історичних змін, можливо, зараз ще не всі їх оцінюють, однак після ухвалення парламентом остаточного рішення, зробимо все для того, щоб Україна стала успішною», — сказав В. Гройсман. Глава парламенту привітав членів комісії з першим ухваленим рішенням і наголосив, що Конституційна комісія не припиняє, а продовжує свою роботу з напрацювання подальших конституційних змін.

Дослівно

Володимир Гройсман: «Хочу привітати членів Конституційної комісії з першим рішенням, яке ми ухвалили. Хочу підкреслити і наголосити, що ми продовжуємо роботу і будемо далі напрацьовувати пропозиції —- у нас напружений графік, — але зараз важливо, аби у терміни, передбачені процедурою, Президент України вніс пропозиції щодо змін до Конституції до парламенту, і ми змогли попрацювати».

 

 

Віктор Мусіяка, Наталія Агафонова.

Голосування за направлення Президенту варіанта конституційних змін.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.