На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, відкриваючи парламентське засідання ПА ГУАМ «Безпека в Європі: поточна ситуація й уроки для політиків» (на знімку).

«Останні події стали визначальними в часи нашої модерної державності, — наголосив він. — Але відбувся також безпрецедентний виклик для всієї глобальної системи безпеки у світі. Мирна країна в центрі Європи стала жертвою збройної агресії з боку держави, яка володіє одним із найбільших у світі військовим арсеналом, у тому числі, й ядерним, держави, яка багато років називала себе нашим стратегічним партнером і, згідно з Будапештським меморандумом, була одним із гарантів суверенітету та недоторканності України». Росія є постійним членом Ради безпеки ООН і за своїм статусом мала би нести відповідальність за дотримання міжнародного права, звернув увагу парламентарій.
Війна, яка нині розгорнулася на сході, — це не просто протистояння. Плани північного сусіда виходять далеко за межі України, вважає А. Парубій. Відповідь на ключове питання «чого хоче Путін?» варто шукати в його промові про те, що найбільшою трагедією ХХ століття є розвал СРСР, переконаний парламентарій. На цьому шляху Україна є вкрай важливим, але не останнім етапом в опануванні широкого геополітичного простору. Уже нині Росія намагається розділити Європу та посіяти розкол із США заради досягнення своїх цілей. А Україна, стримуючи агресора, стоїть на захисті всього цивілізованого світу. Шантаж ядерною зброєю і нарощення військової активності, разом із намірами розмістити в Криму ядерну зброю, — це відповідь Москви на заклики припинити агресію.
«Якщо ситуація на Донбасі затягнеться на роки під виглядом так званого замороженого конфлікту, світові загрожує скочування у прірву хаосу та домінування грубої сили, — застеріг А. Парубій. — Європа повернеться в стан беззаконності, де ніхто нікому не довіряє і не діють жодні зобов’язання». Головний урок російської агресії, на думку політика, полягає в тому, що ми маємо підготуватися до прийняття спільних масштабних рішень. «Єдиний спосіб відновити мир і стабільність в країні — повернути всі наші території разом із Кримом», — наголосив парламентарій. Він висловив вдячність світовій спільноті за запровадження санкцій стосовно Росії та економічну допомогу Україні. Але нам потрібна й більш рішуча підтримка, наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради, зокрема із надання оборонного озброєння.
Голова Парламентської асамблеї ГУАМ і постійної делегації Верховної Ради в ПА ГУАМ, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Анатолій Матвієнко, у своїй промові наголосив на тому, що днями на засіданні ПАРЄ вперше визнано і зазначено в офіційних документах Росію як агресора. Але й зауважив: війна на сході України стала можлива до певної міри завдяки тому, що міжнародне співтовариство дозволяло Росії з моменту розвалу СРСР дестабілізувати пострадянський простір.
Нині світ опинився в ситуації, яку до 2014 року ніхто собі навіть не уявляв, виступила на зібранні президент Балтійської асамблеї Гієдре Пурванекієне. «Наші мрії про стабільність і мир в Європі разом зруйнувала агресія проти України», — наголосила вона, озвучивши позицію Балтійської асамблеї, яка полягає в посиленні санкцій. «Поділяй і володарюй — політична гра, яку демонструє Росія», — сказав президент Північної Ради Хьоскульдур Тораллссон, підкресливши, що це є проблемою для всієї Європи. «Ми демонструємо свою підтримку і солідарність, — зазаначив він, — і сподіваємося, що наша присутність тут буде помічена світом».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.