Президент Петро Порошенко, виступаючи на засіданні Конституційної комісії, заявив, що йому потрібно ще декілька днів для того, щоб уважно вивчити пропозиції комісії, та що вже наступного тижня він внесе законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади до Верховної Ради.

«Але той факт, що я зараз висловлюю позицію щодо схвалення, є запорукою того, що я повністю чи в значній частині підтримую, і наступного тижня запропоную на розгляд парламенту той варіант, який вами напрацьований, щоб проголосувати його і спрямувати до Конституційного Суду», — сказав П. Порошенко.
Глава держави наголосив, що зроблено дуже важливий і визначальний крок по децентралізації влади в Україні: «Крок, що наближає владу до людей на відстань витягнутої руки, крок, який зробить владу в Україні більш ефективною, крок, який дозволяє використати найкращий досвід європейських сусідів». Базовою моделлю децентралізації, зауважив Президент, взято польську модель.
Привітавши Конституційну комісію зі схваленням конституційних змін і подякувавши за дуже ефективну і якісну роботу, він зауважив, що важливим було обговорення за участю представників місцевого самоврядування, ефективна співпраця з Венеціанською комісією. «Варіант конституційних змін в частині децентралізації повністю відповідає європейським принципам і Європейській хартії місцевого самоврядування», — підкреслив П. Порошенко.
Президент також відзначив як позитив те, що в розробці конституційних змін брали участь представники Донбасу та наголосив на категоричному несприйнятті ідеї федералізації. «Україна залишається унітарною державою, — сказав П. Порошенко. — І з цього приводу в нас не може бути жодних компромісів».
Глава держави зазначив, що децентралізація полягає в тому, що Президент передає значну частину повноважень і владу, яка належала його представникам, місцевому самоврядуванню.
Президент заявив, що він упевнений у тому, що децентралізація буде «запобіжником і щепленням» від тоталітаризму і диктаторства. Окремо глава держави наголосив на тому, що після конституційних змін він отримає повноваження зупиняти рішення органів самоврядування, якщо ці рішення загрожуватимуть суверенітету та територіальній цілісності України.
— Я не допущу сепаратизму, — сказав глава держави. — Нам уже потрібна буде не терапія, а хірургія, і одразу призначення виборів, і громада обере нову місцеву владу.
Президент подякував Венеціанській комісії, що вона визнала таке його право втручання виправданим в умовах військової агресії. П. Порошенко закликав Конституційну комісію продовжити свою роботу для напрацювання змін до Основного Закону в частині судової реформи та скасування депутатської недоторканності.
У свою чергу, Голова Верховної Ради України, голова Конституційної комісії Володимир Гройсман запевнив, що комісія й надалі сумлінно працюватиме над розробкою конституційних змін та якісних рішень, які формуватимуть нову систему влади в державі.

Пряма мова

Петро Порошенко: «Левова частина повноважень має переходити на базовий рівень і повинна грунтуватися на принципах субсидіарності. Простою мовою це означає — заберіть на себе стільки влади і повноважень, скільки можете ефективно використати».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.