Радикали поклали край знущанню над пенсіонерами та інвалідами

Недосяжна допомога

...Ще сонце не зійшло, а перед відділами соцзахисту вже довжелезні черги. Стоять переважно люди похилого віку. Сиві й утомлені. Ноги гудуть, тиск зашкалює, а вони стоять. За субсидіями. Стоять, ніби милостиню просять у держави. Заради чого ж тоді вони все життя тяжко працювали?!.. Від цього видовища серце краялося на шматки.
Майже всі ці люди все життя чесно й віддано «пахали» на державу, платили податки і, зрештою, заслужили гідну пенсію та щасливу старість. Принаймні, так мало би бути. А насправді на ті жалюгідні копійки, що вони отримують у вигляді пенсійних виплат, навіть прожити неможливо — не те що за «комуналку» заплатити.
Ось і шикуються ці люди в черги по субсидії, щоб хоч якісь копійки з тої пенсії на хліб лишилися. Але ж отримати їх — завдання не з легких. Спочатку потрібно дізнатися, які довідки необхідно зібрати. Інструкції, написані дрібним шрифтом і дивною бюрократичною мовою, навіть в окулярах прочитати і зрозуміти важко. Тих, хто ставить багато запитань, відправляють на сайт в Інтернеті. А що воно таке, той «інтернет», бабуся з дідом у селі поняття не мають. Спека, духота, нерви, купа згаяного часу на отримання скупої інформації. А потім — знову тека паперів, гроші на проїзд і на таблетки — бо нерви не витримують...

Радикальний вихід

Усім зрозуміло, що на субсидії претендують найбільш соціально не захищені верстви населення — це переважно пенсіонери та інваліди. Таких у державі понад 14 мільйонів громадян. Грошей для компенсації їм витрат на комуналку в бюджеті передбачили аж 25 мільярдів гривень. Однак через бюрократичні перепони скористатися цими пільгами змогли одиниці — менше 15 відсотків від тих, хто на них претендує. Мало того: людей відлякує і те, що у випадку невірного заповнення паперів їм погрожують штрафом у вигляді подвійної суми субсидії! Букву не ту написав чи цифру переплутав з переляку — й усе, з державою не розрахуєшся! Отже, ці перешкоди стали для більшості громадян нездоланними, через що вони змушені відмовлятися від своїх законних прав.
Дізнавшись про ці проблеми, лідер Радикальної партії Олег Ляшко обурився: «Навіщо стареньких і хворих змушують вистоювати черги та приносити купу довідок, якщо вся інформація і так міститься у пенсійних фондах? Вони й мають подавати ці дані до відповідних соціальних служб для нарахування субсидій». Щоб не бути голослівним і не відкладати проблему і довгий ящик, Ляшко ініціював законопроект про автоматичне нарахування субсидій для пенсіонерів та інвалідів. За першої ж нагоди радикал змусив парламент його ухвалити.
Шкода, що такий простий, але водночас геніальний вихід нікому не спав на думку раніше.
Отже, останній крок — підпис Президента. Щойно Порошенко завізує документ, він набере чинності та спростить життя 14 мільйонів громадян. Після цього старенькі більше не будуть проклинати у чергах за субсидіями всіх поспіль чиновників. Замість того, попиваючи чай у себе на кухні,  згадуватимуть Ляшка, який зекономив їхні час та нерви.