У День Конституції Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, київський міський голова Віталій Кличко, народні депутати, представники громадськості та духовенства поклали квіти до пам’ятника творцю нашої першої Конституції гетьману Пилипу Орлику.

Цього ж дня Петро Порошенко відвідав урочистості з нагоди завершення навчального року — Конвокацію в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». «Дорогою до вас я поклав квіти до пам’ятника випускникові Києво-Могилянської академії гетьману Пилипу Орлику — автору документа під назвою «Пaкта ет констітуціoнес лeґум лібертaтумкве еґзерцітус запоровіeнсіс». Саме так латиною звучить назва одного із найважливіших документів нашої історії. Нашої Конституції і першої європейської Конституції. Перекладається як «Договори і постановлення прав і вольностей Війська Запорозького...». Із перекладу назви документа і походить традиція називати його конституцією», — сказав, звертаючись до цьогорічних випускників університету Президент.
Нагадавши про підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом та висловивши переконання, що це перший крок до майбутнього членства України в Європейському Союзі, він назвав цілком природним те, що зміни до Конституції ми звіряємо з європейськими стандартами місцевого самоврядування. 
Коментуючи пропоновані зміни, Президент запевнив, що «свідомо та добровільно» погоджується віддати на рівень територіальних громад значну частину повноважень і фінансових ресурсів, якими сьогодні розпоряджається президентсько-урядова виконавча вертикаль. «За Президентом і за префектами залишаються лише контрольні функції. Але децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання громадянських прав і свобод. І вона, ця зміна до Конституції, не має жодного стосунку до федералізації», — наголосив П. Порошенко та додав, що Конституційна комісія ухвалила мудре і відповідальне рішення, надавши Президенту як гаранту Конституції право негайно зупиняти повноваження місцевих рад, які «согрішать сепаратизмом і створять загрозу територіальної цілісності нашої держави».

ДОСЛІВНО

Петро ПОРОШЕНКО:
«У День Конституції ще раз хотів би запевнити у своїй відданості парламентсько-президентській моделі, до якої Україна повернулася завдяки Революції Гідності... Мені вистачає того, що дає Конституція, і просити більшого, як це робили президенти-попередники, не маю жодного наміру».

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).