Як зупинити корупцію під час видачі перепусток для перетину лінії розмежування в зоні антитерористичної операції, обговорювали під час круглого столу за участі народних депутатів, представників Ради національної безпеки і оборони, Державної прикордонної служби.
Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв вважає, що на пропускних пунктах потрібно організувати перевірку людей за паспортами вздовж усього практичного й офіційного кордону. А при внесенні особи до бази даних тих, хто становить потенційну небезпеку, силові структури мають додавати її за форматом червоної картки в електронну базу прикордонників. У такий спосіб людину можна буде одразу затримати та контролювати її переміщення не тільки по окупованій території, а й по всьому кордону. Тоді система перепусток себе виправдає.
Водночас парламентарій вважає, що заборона автобусам перетинати лінію розмежування є антигуманним кроком, який не має жодного стосунку до безпеки, але збільшує корупцію. «Відповідного листа я напишу Секретарю РНБО Олександру Турчинову, оскільки він зацікавлений у розв’язанні цієї проблеми», — сказав Єгор Соболєв.
На його переконання, також потрібно ставити питання за-провадження візового режиму з Росією.
У свою чергу заступник Секретаря РНБО Олександр Литвиненко розповів про нову систему перепусток через лінію фронту, яка запрацює з 
7 липня цього року. 
О. Литвиненко підкреслив: впровадження нової системи спрямовано на ліквідацію корупції та черг на пропускних пунктах. «Принциповим є те, що не буде прямого контакту громадянина з державним чи військовим службовцем. Людина може надіслати документи електронною поштою. Ми розуміємо, що в цих районах далеко не всі мають доступ до Інтернету, тому люди можуть користуватися звичайною поштою. На контрольних пунктах в’їзду і виїзду буде поставлено скриньки, куди можна буде кинути документи. Скриньки перевірятимуть кожні три години (чотири рази на день). Після того, як пакет документів потрапить у центр обробки, заявка перевірятиметься відповідними базами даних правоохоронних органів і протягом десяти днів буде прийнято рішення. Ніяких паперових перепусток не передбачено», — зазначив заступник Секретаря РНБО.