Запланований минулого року й перенесений на невизначений час через анексію Криму та війну на Донбасі візит президента Росії до Японії обростає новими домислами. В понеділок прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що його шефу «ніщо не завадить», якщо на те буде «взаємна домовленість», зустрітися з прем’єр-міністром Японії Шіндзо Абе на саміті «великої двадцятки» в Туреччині 15—16 листопада. Того самого дня у Токіо речник уряду Йошіхіде Суґа вимушений був спростовувати «витік інформації» на одному з телеканалів про візит міністра закордонних справ Японії до Москви вже наприкінці серпня. «Поки що нічого не вирішено», — дипломатично відповів Суґа.
Інтризі навколо візиту Путіна до Японії надала «нового дихання» телефонна розмова двох лідерів минулого тижня. Про неї розповів сам Путін на засіданні ради з питань науки та освіти (це там він заявив, що іноземні фонди полюють за талановитими росіянами ще зі  шкільної парти, щоб потім «пилососом» їх витягнути з Росії). Про суть переговорів російський очільник не сказав ні слова. Це вже його прес-служба пояснила, що «була підкреслена взаємна зацікавленість у розвитку співробітництва у політичній, економічній, гуманітарній сферах та в сфері безпеки». І навіть обговорено «кризову ситуацію в Україні». Що стосується останнього, то японський телеканал NHK уточнив: під час розмови з Путіним Абе заявив, що для мирного дипломатичного розв’язання ситуації необхідно, щоб Росія повністю дотримувалася угоди про припинення бойових дій.
Абе підтвердив запрошення Путіну відвідати Японію у «зручний для обох сторін час». Оскільки ми чуємо це формулювання вже другий рік поспіль, найцікавішою була б відповідь на запитання: «Коли ж настане цей «зручний час»? На прес-конференції за підсумками саміту «Великої сімки» Абе пояснив, чому він хоче, аби відбувся візит Путіна: «Діалог з Москвою необхідний для розв’язання питання «північних територій». Іншим разом очільник японського уряду зазначив, що конструктивна участь Росії необхідна для розв’язання «сирійської кризи, іранської проблеми та ситуації на Корейському півострові». Важливо підкреслити, що «українське питання» Японія вносить до переліку головних тем для переговорів з Путіним, фактично намагаючись виконувати роль конструктивного посередника.
Російські ЗМІ, нагадуючи, як багато будувалося в останні роки на островах, котрі Японія вважає своїми «північними територіями» (військовий та цивільний аеропорти на Ітурупі, військові містечка тощо), стверджують, що максимум, чого Японії вдасться добитися під час візиту Путіна, це розширення гуманітарних контактів... Водночас російський президент у Санкт-Петербурзі заявив, що він знає, як можна розв’язати багаторічну «курильську проблему», хоча й не сказав як.
Майбутнє покаже, які політичні рішення здатний запропонувати Путін, намагаючись довести світу, а насамперед своєму електорату, що Росія не в ізоляції і все ще «вершить долі». Для цього він намагатиметься розхитати єдність «Великої сімки», відтягнути від неї Японію, принаймні використати її головування у клубі найвпливовіших держав, аби послабити санкції проти себе. Раніше «з поінформованих джерел» уже звучало, що візит Путіна може відбутися у грудні. Однак офіційно це не підтверджується. Формулювання «у зручний час» залишається найбільш точним орієнтиром.

Токіо.