Північноатлантичний альянс готовий до кінця цього року ухвалити рішення про запрошення Чорногорії до своїх лав. Таке повідомлення розповсюдили на початку тижня ЗМІ всіх балканських країн. Вони цитують слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який заявив, що рішення про прийняття Чорногорії в НАТО буде ухвалено вже в грудні цього року на зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу.

Влада Чорногорії ще в 2010 році оголосила, що стратегічною метою країни на найближчі роки буде вступ до НАТО. Її удалося в найкоротші терміни отримати План дій щодо членства в блоці й статус кандидата на вступ. Торік експерти Альянсу перевірили виконання Плану дій країною і відзначили, що реформу обороноздатності не завершено. Серед зауважень було й досить істотне — вступ до НАТО не має підтримки в більшості населення. Але після російської агресії в Україні й заяв із Москви, що танкам візи не потрібні, народ зрозумів, хто його може захистити від гібридної війни. Громадська думка стала різко змінюватися.
На всесвітній форум з безпеки GLOBSEC, який днями завершився у Братиславі, прем’єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович привіз останні результати незалежного соцопитування стосовно вступу до НАТО, проведеного в країні. Вони свідчать, що кількість прихильників приєднання дещо вища, ніж супротивників. Та й реформи в армії помітно зблизилися зі стандартами Альянсу.
Вступ Чорногорії до НАТО повністю зруйнує мрії Кремля про проникнення в басейн Адріатики й зміцнить систему колективної безпеки в цьому важливому регіоні Європи.