Скромна назва постанови «Про затвердження прогнозного плану (програми) приватизації майна, що перебуває в державній власності Республіки Крим, на 2015 рік», затвердженої кримським «парламентом», і перелік із 11 об’єктів, які буде приватизовано нинішнього року, на перший погляд нічим особливим не вирізняються.

І справді, вісім із них питань не викликають. Це переважно недобудовані об’єкти: пансіонати, дитячі табори відпочинку, магазини в Євпаторії та Роздольненському районі. Проте ще три об’єкти викликають підвищений інтерес. Чого варті назви: «Дюльбер», «Місхор» і «Ай-Петрі». Це одні із найпрестижніших санаторіїв у Криму, які донедавна належали Верховній Раді України й управлінню справами Президента України, а в радянські часи — ЦК КПРС.
Найіменитіший — палацовий комплекс «Дюльбер», який становить історичну й архітектурну цінність, його побудував архітектор Краснов, автор Лівадійського палацу.
Санаторії захопило так зване кримське ополчення після анексії півострова в березні минулого року. З ними «націоналізовано» ще цілу низку, за різними оцінками від 100 до 150, оздоровниць, які перебували у державній власності України й у власності громадських організацій, відомчих санаторіїв і пансіонатів.
Кримська влада тоді говорила, що «кримський народ» зможе сам управляти й отримувати прибуток від роботи цих санаторіїв. Проте нині ці чиновники стверджують, що інфраструктура санаторіїв повністю зносилася: будівлі потребують капремонту, лікувальна база — кардинальної модернізації, служби харчування — змін у сервісі. При цьому джерел внутрішнього фінансування немає й не буде.
Санаторій «Дюльбер» займає територію площею в 22,3 га землі в елітній частині Південного берега Криму й має у своєму віданні реліктовий парк. Чистий прибуток підприємства на 1 квітня становив 1 млн. руб., або майже 400 тис. грн. При цьому середня вартість одного місця в санаторії становить у середньому 5 тис. руб.
Санаторій «Ай-Петрі» розташований на площі майже 6 га й має ще близько гектара пляжної території. Залишкова вартість основних засобів на кінець лютого становила 105 млн. руб. Санаторій «Місхор» займає майже три гектари. Чистий прибуток на початок травня становив 500 тис. руб., активи — 106 млн.
Кримська влада запевняє, що, мовляв, продажу підлягають лише самі будівлі, при цьому земля під ними залишиться в кримській власності. Але віриться в це складно. Навряд чи знайдеться інвестор, який вирішить вкладати кошти в будівлі без того, щоб земля також була у його власності.
Найближчим часом на базі санаторіїв буде створено господарчі товариства, які потім виставлять на продаж з аукціону.
Експерти вважають, що це не останній продаж кримських оздоровниць. Багато російських фірм і олігархи придивляються не тільки до Південного берега Криму, а й до західного узбережжя півострова, яке є фактично чистим аркушем для розвитку туризму й рекреації. Приватизація по-кримськи фактично стартувала із продажу елітних кримських оздоровниць. Хоча більше це нагадує новий переділ власності на користь російських бізнесменів. Звичайні кримчани, про яких турбувалася місцева влада, навряд чи відчують результати цих продажів.

Сімферополь.