Народний депутат Микола Кучер (на знімку) у розмові з журналістами розповів, що спілкувався з міністром фінансів Наталією Яресько. Аргументи такі: все буде нормально, нічого не зміниться. Аргументи не підкріплені жодним розрахунком, не підкріплені конкретним баченням. 

Тобто розуміння того, що дає це сьогодні селу, що це звідти забирає — немає. Вони не розуміють, що це єдина підтримка АПК, яка є з боку нашого уряду. Це єдина підтримка не корупційна, тому що кошти ніхто не бачить і ніхто не ділить. Це та підтримка, яка дала можливість так серйозно, починаючи з 2002 року, підняти рівень сільгоспвиробництва. І я розумію, що аргументів у них поки ще немає, і просто таке бачення нічим не підкріплене.
Якщо говорити про втрати галузі в цифрах і в робочих місцях, ідеться про дуже серйозні масштаби, тому що у разі запровадження цього режиму реально тваринництво впаде десь наполовину за 6—8 місяців. Тому що цей удар надзвичайно серйозний. Якщо торік молоко було 5,2 — 5,4 грн. за літр, так воно і сьогодні, але тоді був долар 8 грн., а сьогодні 20—21 грн. Тому падіння вже відбувається.
У рослинництві буде те саме. Тобто все те, що робилося, починаючи з 2000 року, цей режим було введено постановою Кабміну 1999 року. А запрацював він лише через кілька років, тому що спочатку не було розуміння, що це таке. Запрацював, дав можливість розвиватися. Я б на місці Кабінету Міністрів оцей режим використав би для тих проривних галузей, які сьогодні є. Для авіаційної промисловості, для ракетної — для тих, де Україна сильна. А відбувається навпаки. Цей режим хочуть забрати у аграріїв, не розуміючи того, що це не тільки різке зменшення робочих місць, це ще й питання того, що сільськогосподарське виробництво часто виділяє кошти на соціальні питання села. Реально кожен виробник майже 100 грн. на гектар просто так виділяє для села. Тому що інакше працювати там неможливо. Бо є дороги, школи, потрібно, щоб там було тепло, були умови — на це відповідно й виділяє.
Уряд не звертає уваги, що коли збільшили фіксований податок (податок 4-ї групи) в 21 раз, ми могли б виступити проти, могли б казати, що це неправильно. Але ми пішли назустріч, тому що розуміли, що в громад з 1 січня забрали таку річ серйозну, як податок на фізичних осіб. І ми компенсували цим збільшенням у 21 раз і з 6—7 грн. на гектар почали платити по 130 грн./га. Інші галузі вже б зірвалися. Ми пішли назустріч. Також ми пішли назустріч в електронному адмініструванні ПДВ, коли уряд був не готовий... І після цього ще кажуть, що можуть скасовувати спеціальний режим.
А це призведе до гарантованого падіння сільгоспвиробництва, гарантованого скорочення робочих місць, гарантованого зменшення фінансування соціальної сфери на селі. Це досить серйозний удар.
Мінфін укотре починає латати свої дірки за рахунок селян. Завжди це погано закінчується. А валютна виручка? Ви уявляєте, на скільки вона зменшиться. Тому що зменшиться експорт, продаж сільгосппродукції. А вона сьогодні дуже серйозно впливає на курс долара. Тому уряд ще не знає, куди він хоче влізти, неграмотно, непрофесійно.
Я вважаю, що здоровий глузд повинен перемогти. Ми сьогодні зібралися для того, щоб обговорити та показати всі мінуси цього питання, щоб зрозуміти, чим воно закінчиться. Тому що в уряду нема жодного розрахунку...
Я працюю в сільському господарстві все своє свідоме життя, одразу після закінчення інституту. І я знаю цю галузь, знаю, що може відбутися від таких непродуманих дій. А питання спецрежиму оподаткування, наскільки я пам’ятаю, ще коли міністром був Юрій Михайлович Карасик,  прорахували, подивилися і потім прийняли таку постанову в 1999 році. Вона працює. Вона дала можливість зростання. Пам’ятаєте сільське господарство 1998 року? Дизпаливо голови колгоспів у каністрах у поле возили і виробництва такого не було — неорані поля стояли. Сьогодні в Україні всі поля зорані, сьогодні ми говоримо, що 10 тонн сухої кукурудзи з гектара — це нормально для врожаю, а 9 тонн сухої кукурудзи — це не нормально. Світові показники. Ми говоримо за високий рівень врожайності пшениці. Але якщо подивитися статистику за цей рік, покупки тракторів в Україні зменшилися вдвічі. Це свідчить про те, що агропромислова галузь тримає все, і курс долара також, підсумував народний депутат.