— Скасувати пільгове оподаткування для аграріїв — це катастрофа для всього тваринництва, — вважає президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса. — Якщо по рослинництву на сьогодні ситуація в цілому не така ганебна, бо воно повністю сконцентроване на експорт, то для тваринництва це, по суті, знищення робочих місць і всієї галузі. Якщо взяти молочку, то вже з 2017 року Україна стане нето-імпортером молокопродукції. Майже третина внутрішнього ринку буде зайнята імпортом. Для галузі це виллється у скорочення поголів’я худоби вже з наступного року на два мільйони. І це означає, що 30 тисяч робочих місць буде просто зруйновано найближчим часом. Такі наслідки можуть бути після того, як Україна змінить систему оподаткування для аграріїв. Це лише по молочному скотарству. Якщо порахувати збитки для всіх інших галузей — це будуть мільярди.

Фактично чого ми просимо від нашого Кабінету Міністрів — залишити діючу систему оподаткування до 2018 року, як і прописано в чинному законодавстві. Тому питання, як для мене, зрозуміле: це вимога не Кабінету Міністрів, а саме Міністерства фінансів. Воно хоче забрати у аграрного сектору, який більш-менш іще живе, останні кошти, щоб він завалився.
У Коаліційній угоді чітко прописано, що діюча система оподаткування агросектору залишається в незмінному стані до 2018 року. Як на мене, взагалі немає жодних правових умов для того, щоб змінювати правила гри під час фіскального року. Тим паче що все вирішено і все прописано.
Аргументи проти будуть з різних галузей, від дрібних, від середніх, від великих господарств. Аргументи від птахівників, від молочного скотарства, від овочів та фруктів, тобто від тих галузей, які сконцентровані на внутрішньому ринку, та від тих галузей, які без експорту не виживуть. А оскільки у нас зараз і експорту немає, тому що кордон з Росією перекритий для більшості галузей, то фактично врятувати українське сільське господарство можуть або пільги, або прямі дотації. А якщо забирають одне і не пропонують іншого, то я, щиро кажучи, не знаю, для чого це робиться. Або для того, щоб зруйнувати агропромисловий сектор, або для того, щоб якимось чином комусь довести, що ми проводимо наче реформи, а насправді — крадемо гроші.