Учора в Києві відкрився Перший місцевий центр з надання безплатної вторинної правової допомоги. Присутній на церемонії відкриття прем’єр Арсеній Яценюк (на знімку праворуч) повідомив, що загалом по Україні працюватиме сто центрів, які надаватимуть юридичні послуги малозабезпеченим, дітям-сиротам та їхнім опікунам, учасникам АТО, родинам загиблих воїнів та ветеранам, тимчасово переміщеним особам.

«Люди повинні мати право на захист, і це право повинна гарантувати держава. Держава фактично фінансує послуги адвокатів, які будуть судитися, в тому числі, і з владою — з центральною чи місцевою владою, органами державного управління», — підкреслив глава уряду.
Зазначимо, що з січня 2013 року в Україні вже працює 26 центрів, які забезпечують правовий захист населення у кримінальних справах, і за цей час приблизно 40 відсотків усіх виправдувальних вироків було отримано саме їхніми адвокатами. Загалом із початку роботи центрів адвокатську допомогу отримали понад 176 тисяч українців.
Ураховуючи позитивний результат, досвід надання безплатної правової допомоги, крім кримінальних справ, було вирішено поширити й на цивільне та адміністративне судочинство.
«Такі центри зможуть допомогти людям, які потребують справедливості в українських судах, в їхній боротьбі проти свавілля, за свої права і справедливість, яка сьогодні повинна бути основною ідеєю нового українського суспільства. Людина повинна знати, що її гарантії не просто написані на папері, а що вони забезпечені через безплатну правову допомогу, коли фахові адвокати й юристи допоможуть малозабезпеченій людині, яка раніше фактично не мала доступу до правосуддя, захистити свої права чи то в суді, чи то в будь-яких інших державних органах», — наголосив А. Яценюк.

Фото з сайту  http//www.kmu.gov.ua

ДОВІДКОВО

У кожному регіоні працюватиме від 3 до 7 центрів надання безплатної правової допомоги. Понад 5000 адвокатів, відібраних на відкритих конкурсах, надаватимуть консультації та захищатимуть громадян у судах у цивільних та адміністративних справах, в тому числі й проти держави. За попередніми оцінками, послугами центрів зможуть скористатися вісім мільйонів українців. Кабінет Міністрів на фінансування центрів виділив 300 мільйонів гривень та ще 9 мільйонів канадських доларів виділив уряд Канади.