Батьки засиділися за роботою, діти — за навчанням, а з-за вікна вабить зелень і сонечко? Враховуючи сучасний темп життя, навіть елементарна прогулянка парком — не щоденне задоволення. Однак свіже повітря, спорт та подорожі потрібні й підростаючому дитячому організму, і сформованому дорослому. А особливо після зимового летаргічного сну та весняного авітамінозу. Цього разу в «Спілкуванні й вихованні» — про активний відпочинок.

Чим зайнятися на вулиці разом із дітьми? Для початку необхідно вимкнути Wі-Fі та вийти зі своєї комп’ютерно-телевізійної барлоги. Найпростіше — взяти ролики, велосипеди, самокати — і гайда кататися! Не вмієте? Дозвольте розважитись хоча б дітям, а самі підбадьорюйте і вигадуйте для них нові маршрути. А за відсутності спорядження його можна взяти напрокат.
Для шибайголов у багатьох парках діють підвісні дороги-«лазалки» (з канатів, дерев’яних та металевих елементів). Добре, якщо вся сім’я проходитиме їх як команда. Такі розваги виробляють, з одного боку, дух здорового суперництва, з другого — вміння домовлятися та кооперувати зусилля. Обов’язково виявляйте довіру до своїх дітей і хваліть їх за досягнення. Батьківська підтримка та гордість формують психологічно міцну, впевнену в собі особистість. Дізнайтеся, де саме у вашому місті є канатні дороги, і випробуйте родинний потенціал.
Загалом же вибір активних розваг більшою мірою залежить від уподобань та захоплень батьків. Бадмінтон чи теніс, наприклад, дуже корисні для координації, як і загалом більшість спортивних ігор. Футбол та інші командні ігри, крім того, ще й добряче згуртовують. Боулінг допоможе навчитися концентрувати увагу і направляти силу. Знайомте діток з такими заняттями змалечку, а пізніше у вас будуть чудові партнери та суперники.
Гарна ідея — виїхати до якоїсь водойми. Попіклуйтеся, щоб місце було достатньо чистим та безпечним. Можна прихопити із собою м’яч і пограти у водний волейбол. Природний шум води заспокоює, а плавання укріплює м’язи рук та спини. Якщо ж ваша малеча ще не вміє плавати, обов’язково навчіть! Звісно, для цього більше підходить морська вода, яка краще тримає тіло на поверхні. Та й на річці чи озері під пильною увагою батьків дитина попливе швидше, ніж... із планшетом на дивані.
Варіантів активних розваг може бути безліч. Оберіть той, що до вподоби саме вашій родині. Вирушаючи на відпочинок, потурбуйтеся про аптечку, зручний одяг і взуття, а також про головні убори!

Фотоетюд Петра КАСІМОВА.