1 липня в Україні набув чинності новий порядок надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг. Під дію змінених Кабміном правил потрапили одразу кілька категорій громадян — від учасників та дітей війни, жертв нацистських переслідувань до багатодітних сімей, чорнобильців 3-ї категорії та пенсіонерів — колишніх педагогів, медиків, фармацевтів, працівників культури і навіть міліції. 

Якщо раніше усі вони отримували передбачені законодавством пільги автоматично, то тепер така підтримка надаватиметься тільки найнужденнішим з них — тим, чий середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні півроку не перевищує так звану «величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу». Йдеться про суму у 1710 гривень.
Важливий момент: відповідно до затвердженого Кабміном порядку, до членів сім’ї пільговика належать дружина чи чоловік, їхні неповнолітні діти, неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства І та ІІ групи, непрацездатні батьки, а також особи, які перебувають під опікою пільговика та проживають разом з ним. Це мовою юристів називається «вичерпним переліком». А тому надалі заробіток саме згаданих родичів має братися до уваги.
Сукупним доходом сім’ї пільговика, відповідно до затверджених правил, є пенсія, зарплата, стипендія, соціальна допомога, доходи від підприємницької діяльності. Інформацію про розмір пенсій та соцвиплат підрозділи соцзахисту населення повинні отримувати в автоматичному режимі. У разі якщо пільговик має інші джерела прибутку чи ж серед членів його сім’ї є працездатні особи, він повинен буде додатково подати декларацію про доходи та довідки про доходи членів сім’ї за попередні шість місяців.
Протягом десяти днів працівники відділів соцзахисту населення мають порахувати сукупний дохід, розділити його на кожного члена сім’ї і вирішити: надати чи скасувати пільгу. Про відмову, до речі, пільговика мають письмово повідомити.
Нагадаємо, новий порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї було затверджено постановою Кабміну №389 від 4 червня цього року. Його дія поширюється на осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно із Законами України: «Про міліцію», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про освіту», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про захист рослин», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про охорону дитинства», «Про соціальний захист дітей війни», «Про культуру», Кодексом цивільного захисту України.