Виконання у повному обсязі Мінських угод усіма сторонами сприятиме якнайшвидшому розв’язанню гуманітарних проблем на сході нашої держави. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час зустрічі з комісаром Ради Європи з прав людини Нільсом Муйжніексом (на знімку). Глава парламенту подякував йому за зацікавленість до проблеми забезпечення й захисту прав мешканців тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.
«Ми прагнемо зробити все, аби в Україні запанував мир, було поновлено суверенітет і територіальну цілісність», — сказав Володимир Гройсман, зазначивши, що Україна докладає усіх зусиль до виконання Мінських угод.
Сторони обговорили питання щодо мінімізації наслідків гуманітарного конфлікту на Донбасі, спричиненого зовнішньою агресією.
Голова Верховної Ради, зокрема, нагадав, що рішення про направлення на Донбас першого гуманітарного конвою було ухвалено Президентом України за підтримки уряду ще влітку минулого року, втім, мешканці тимчасово окупованих територій не змогли його отримати, оскільки конвой було заблоковано бандформуваннями.
Питання щодо створення гуманітарних коридорів, як зазначив Володимир Гройсман, п’ять разів порушувалися у рамках тристоронньої контактної групи, «але це питання блокувалося» іншою стороною.
Водночас керівник парламенту заявив, що Мінський процес зривають Російська Федерація та підтримувані нею незаконні збройні формування на сході України: досі не забезпечено ефективного контролю за українсько-російським кордоном, не відведено важке озброєння, заблоковано обмін полоненими.
Володимир Гройсман також поінформував, що парламент у другому читанні розглядатиме низку законопроектів, спрямованих на реформування системи Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури, а також щодо створення муніципальної варти.
Голова Верховної Ради зазначив, що розпочався процес внесення змін до Конституції України — глава держави подав до парламенту законопроект про внесення змін до Основного Закону у частині децентралізації.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.