Ціни на продукти харчування наче застигли в очікуванні змін. Адже споживачі сподіваються, що цифри поповзуть вниз. А продавці весь час воліють якщо їх не піднімати, то принаймні утримувати. Це протиріччя дозволяє розраховувати, що в липні вартість буде відносно стабільна, залишатиметься на нинішньому рівні. А ось овочі та фрукти подешевшають, адже за вікном літо — врожайна пора.

Бензин та дизпаливо

Пальне на вітчизняних заправках, не виключено, дещо подорожчає. Його вартість залежить від курсу валюти, що змінюється не на користь споживача, та непередбачуваних котирувань нафти. А жнива, що набирають обертів, активізували попит на солярку.

Борошно

Можна сподіватися, що подешевшає через відносно невисокі ціни на зерно та велику його пропозицію на внутрішньому ринку. В Україні борошно вищого та першого ґатунку за два останні тижні втратило у ціні в середньому 200—250 грн./т.

Хліб

Спекулятивним інтересам перед виборами до місцевих органів влади розгулятися важко, адже соціальні катаклізми владі ні до чого. Тому популярні «соціальні» сорти навряд чи дорожчатимуть. На боці споживача високі прогнози на врожай озимої пшениці — основної хлібної культури.

Крупи

дорожчати не будуть. Адже перехідні запаси достатні, а наближення нового врожаю сприятиме реалізації минулорічної продукції. Та й куди вже крупам дорожчати? Гречка й рис у червні коштували в супермаркетах понад 20 гривень за кілограм.

Молоко та молокопродукти

переважно залишатимуться у цінах червня. Фахівці не прогнозують здорожчання через відносно низькі закупівельні ціни на сире молоко та невисокий попит з боку споживачів через дорожнечу готової продукції. До того ж улітку в раціоні багатьох молоко, кефіри, питні йогурти витісняються водою, квасом тощо. Вже в серпні закупівельні ціни на молоко можуть дещо зміцнитися, відповідно це потягне за собою підвищення вартості молочних продуктів.

Цукор

З полиць супермаркетів стрімко зникає недорогий цукор по 11—12 гривень за кілограмову упаковку, солодкий пісок по 14—15 гривень користується значно меншим попитом. Але, схоже,  нижня цінова планка на цукор незабаром підтягнеться до верхньої. Під буряки цьогоріч відвели майже на третину менше, ніж у 2014-му, через вологу холодну весну сівбу розпочали на кілька тижнів пізніше. Завдання на осінь — вчасно зібрати й вивезти на переробку. Щоб хоча б по мінімуму забезпечити потреби країни в буряковому цукрі.

Соняшникова олія

не дорожчатиме. Хоча й на здешевлення до осені, коли розпочнеться сезон переробки нового врожаю соняшника, розраховувати не доводиться.

М’ясо

незначно, але дорожчатиме. Через скорочення пропозиції на ринку. Адже влітку-восени, коли нижча собівартість кормів, свиней вигідніше відгодовувати, а не колоти. Так само курей, качок, гусей.

Овочі та фрукти

На борщовий набір ціни стрімко знижуватимуться. Щедрий цьогорічний урожай та обмежені експортні можливості для української рослинницької продукції цьому сприятимуть. Добрі прогнози стосовно помідорів та огірків: до тепличної додається вітамінна продукція з відкритого ґрунту. Відповідно суттєво, навіть у рази, знижуються ы ціни. Приміром, у столиці огірки вже можна придбати по 7—9 гривень за кілограм. А вже найближчим часом вони подешевшають на 2—3 гривні. Помідори з нинішніх 25—30 за кіло можуть скинути в ціні 10—15 гривень.

Прогнози збирала Галина КВІТКА.