Черговий земельний скандал, цього разу пов’язаний з наданням землі учасникам АТО, розгорівся у Кіровограді. Під час сесії міської ради учасники бойових дій на сході України та активісти громадської організації «Спілка об’єднаних війною жінок» вимагали справедливого її розподілу.

Причини — затягування вирішення питання та конфлікт, зокрема, у найпривабливішому районі Лелеківка.
Ще в жовтні минулого року демобілізовані військові, дружини воїнів та представники громадськості виявили дивну річ. З одного боку, нібито офіційного списку реєстрації охочих отримати землю немає, а з другого — їх кілька. Зокрема, у громадської організації, яка опікується цим питанням, і в Центрі надання адміністративних послуг міськради... Водночас заяв на отримання земельної ділянки учасники АТО не писали. Їм просто пропонували обрати бажаний мікрорайон та записували в якийсь список, пояснюючи, що далі наділи роздаватимуть за правилами живої черги та жеребкування(!). Раптом виявилося, що один із найбажаніших мікрорайонів нібито вже розподілений між військовими однієї з частин. Така схема мало не спровокувала протистояння. Адже отримати ділянки розраховували бійці та дружини військовослужбовців з 17-го, 42-го і 34-го батальйонів, а також підрозділів МВС.
Командир третього полку спецпризначення Віталій Пікулін висловив переконання, що земель у міста більше, ніж анонсують. Погодився, що частина з них — проблемні. Але треба лише, щоб міська влада захотіла розібратися. Представники «Спілки об’єднаних війною жінок» погодилися чекати на вирішення питання з такими наділами навіть у разі судової тяганини. Проте згодом деяким вдалося отримати омріяні ділянки й без судів. Орендар великої земельної ділянки пішов на мирову угоду, але за умови, що кожен її квадратний метр буде виділено конкретному учаснику АТО (не цивільним, не чиїмсь родичам, ні будь-кому іншому).
Свого часу чиновники заявили, що затягування питання відбувається через необхідність розробки детального плану території. Цією роботою за дорученням міськради зайнявся юрист, що представляв інтереси ГО «Спілка об’єднаних війною жінок». Об’єднання взяло на себе витрати на проведення робіт. Інша ж частина претендентів висловила своє здивування з приводу того, чому міськрада переклала функцію прийому заяв на громадську організацію, не повідомивши про це всіх зацікавлених, не скерувавши їх до активістів, а складаючи власний список. Питання, чому цим не займалася міська рада та чому існував інший, паралельний список, залишається без відповіді. У будь-якому разі, ще в квітні обуреним людям таки вдалося дійти згоди. Конфлікт розгорівся знову, коли стало відомо, що на розгляд сесії замість рішення про надання ділянок майже 400 охочим чомусь винесли лише 76.
Активісти «Спілки об’єднаних війною жінок» стверджують: не виключено, що депутати планують використати майже 200 земельних ділянок у «чорних» схемах, тому запропонували взагалі зняти питання з порядку денного. Інакше вимагатимуть визнати його незаконним. Врешті депутати пристали на таку пропозицію. Аргумент — питання неврегульоване.

Кіровоград.