«Сьогодні історичні дні, бо рівно рік тому в Брюсселі завдяки сприянню Європейського парламенту і особисто пана Шульца відбулося підписання Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом», — сказав під час учорашньої зустрічі з Президентом Європарламенту Мартіном Шульцом Президент України Петро Порошенко. Водночас він підкреслив: попри попередні очікування, що ратифікація угоди займе понад три роки, сьогодні, через рік після підписання, 21 із 28 держав Євросоюзу повністю завершили цей процес і ще чотири країни перебувають у цьому процесі. Президент Європарламенту у свою чергу зазначив, що ініціатива спільної ратифікації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом належить Президенту України Петру Порошенку, та наголосив, що «це єдиний випадок в історії, коли синхронна ратифікація парламентами відбувалася в такому масштабі».

П. Порошенко також висловив вдячність М. Шульцу за формування консолідованої позиції Європарламенту на підтримку України. «В умовах, коли Російська Федерація не виконує і не імплементує положення Мінських домовленостей, надзвичайно важливими для України були рішення про подовження санкцій Європейського Союзу проти Російської Федерації як ключова мотивуюча роль для того, щоб сісти за стіл переговорів і забезпечити все можливе для деескалації ситуації на сході України в чіткому зв’язку з Мінськими домовленостями», — наголосив Президент України, додавши, що Україна так само цінує позицію Європарламенту щодо окупованого Криму.
М. Шульц у відповідь запевнив: «Незаконна, неправова анексія Криму Російською Федерацією не може зупинити Україну на її шляху до Європи і не може зупинити нас вважати Україну нашим союзником в утвердженні наших спільних європейських цінностей».
Під час обговорення виконання плану дій щодо запровадження для України вже наступного року безвізового режиму з боку ЄС Президент Європарламенту пообіцяв зробити усе можливе, щоб прискорити цей процес. «Безвізовий режим для громадян України і вільний доступ до європейського ринку є надзвичайно важливими як для України, так і для Європи, в тому числі для розвитку української та європейської економіки», — сказав М. Шульц.
Під час розмови П. Порошенко наголосив, що мета реформ, які зараз проводяться в нашій країні, чітка і зрозуміла — це підготовка України до набуття членства в Європейському Союзі. «Я впевнений, що за 5—6 років Україна має змінитися і відповідати тим критеріям, які необхідні для подання заявки на членство», — заявив він.