Я переконаний, що у Європейського Союзу і України є велике спільне сьогодення і майбутнє», — заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час брифінгу по завершенні церемонії підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європейським Парламентом про спільні рамки парламентської підтримки та підвищення інституційної спроможності (на знімку) .

Володимир Гройсман подякував Президенту Європейського Парламенту пану Мартіну Шульцу за «історичний візит» до України і виступ у стінах парламенту, наголосивши, що у рамках цього візиту «вперше підписано Меморандум про взаємодію між Європарламентом і парламентом України».
«Ваш візит в Україну, виступ у стінах українського парламенту, сьогоднішнє підписання Меморандуму є ще одним кроком на шляху демократії в Україні», — зазначив він.
«Цей документ дуже чітко визначає підтримку реформи українського парламенту щодо підвищення його інституційної спроможності, прозорості і відкритості нашої роботи, її ефективності, — заявив В. Гройсман. — Безперечно, підвищення нашої інституційної спроможності дасть змогу підвищити і якість імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, яка історично була ратифікована спільно двома парламентами — Європарламентом і парламентом України».
Голова Верховної Ради підкреслив, що «важлива роль в імплементації Меморандуму відведена парламентському Комітету Україна—ЄС».
В. Гройсман висловив вдячність Європейському Парламенту і особисто його Президентові за підтримку територіальної цілісності і суверенітету України.
Своєю чергою Президент Європарламенту пан Мартін Шульц зазначив, що його візит до України «має символічний характер». «Візит підкреслює наше прагнення підтримувати Україну в усіх реформах, в усіх її діях», — заявив він.
Меморандум про взаєморозуміння, сказав Президент Європарламенту, є другим кроком на нашому спільному шляху європейської єдності після синхронної ратифікації Угоди про асоціацію Україна—ЄС. «Ми працювали дуже швидко і ефективно», — зазначив він, нагадавши, що рішення про початок комплексної програми парламентської підтримки для України було прийнято 24 лютого ц.р. під час зустрічі з Головою Верховної Ради. «Я пропоную назвати це «методом Гройсмана—Шульца», — додав пан М. Шульц.
Пан М. Шульц охарактеризував Меморандум як «ще один крок до демократичного розвитку України».
Під час брифінгу В. Гройсман та М. Шульц повідомили, що відомого європейського політика Пета Кокса призначено на посаду керівника «Місії з оцінки потреб», яка оцінюватиме обсяг програми парламентської підтримки і підвищення інституційної спроможності на виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європейським Парламентом. Голова Верховної Ради високо оцінив призначення пана 
П. Кокса на посаду керівника Місії, охарактеризувавши його як «авторитетну людину».
Керівник парламенту повідомив, що візит Місії, яка «визначить «дорожню карту» проведення реформ щодо підвищення інституційної спроможності українського парламенту», відбудеться у вересні ц.р. На його переконання, три місяці, упродовж яких необхідно підготувати «дорожню карту», «будуть дуже продуктивними». «З метою якісної взаємодії з Місією працюватиме спеціальна координаційна група, яка буде утворена у Верховій Раді, і я особисто координуватиму цю роботу», — сказав В. Гройсман.
«Я дуже радий, що багато питань буде координувати пан Кокс», — зазначив Президент Європейського Парламенту пан Мартін Шульц, нагадавши, що він «дуже добре знає Україну».

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.